Foto:

Toespraken

"Het is de maand van recepties en er worden mooie en soms minder mooie toespraken gehouden. Bij nieuwjaarsrecepties van gemeenten wordt veelal stilgestaan bij wat er in de nacht van oudjaar mis is gegaan. Gelukkig is het op veel plaatsen verlopen zoals een volksfeest behoort te worden gevierd. De politiek roept al jaren dat raddraaiers en zij die brandweer, politie en ambulancepersoneel belemmeren bij het uitvoeren van hun werk, harder gestraft moeten worden. Voor mijn gevoel komt daar niets van terecht, zeker als ik dan lees dat de rechter in Den Bosch een persoon uit Zaltbommel tijdens het snelrecht een aanmerkelijk lagere straf oplegde, dan de eis was.

De persoon die voor de rechter stond was geen onbekende, vijf jaar geleden was hij ook veroordeeld voor het verstoren van de rust in oudejaarsnacht. Maar omdat de beste man zich de afgelopen vijf jaar netjes had gedragen werd de strafeis op alle fronten teruggebracht tot niets. Ik dacht tweehonderdvijftig euro. Vreemd dat je na enkele jaren goed te hebben opgepast, weer rustig je gang kan gaan. Volgens mij laat de rechter de genoemde mensen, die hun tijd inzetten voor de veiligheid van ons, vallen als een baksteen.

Dan wil ik over wat er in Scheveningen is gebeurd niet veel zeggen. Mijn verwondering wordt nog groter als ik de burgemeester van Wijk bij Duurstede hoor zeggen, dat de jeugd daar wordt beloond omdat ze minder vernield hebben dan was gepland. Dat komt niet geloofwaardig over, zo wordt de kloof tussen politiek en burger alleen maar groter."

Meeuwenmanagement

"Deze week sprak ik fotograaf Rias Immink. We hadden het over nieuwe woorden. Hij vertelde mij dat 'meeuwenmanagement' het nieuwe woord zal worden. Zijn uitleg: 'er worden steeds meer tijdelijke managers ingehuurd. Dit soort managers valt als meeuwen het bedrijf binnen, die vreten hun buik vol, schijten de zaak onder en verdwijnen weer snel'. We lezen wel steeds vaker dat topfunctionarissen worden ingehuurd en er forse financiële vergoedingen voor ontvangen. Of dat nu is bij de banken die door de overheid zijn gered, topfuncties bij politie en leger die verantwoordelijk zijn geweest voor de aanschaf van materialen.

In de besluitvorming spelen vaak persoonlijke belangen mee. Laten we eerlijk zijn, het gebeurt ook bij kleinere organisaties, of dat nu gemeenteraden zijn of ondernemersverenigingen of welke samenwerking dan ook. Het draait steeds om vertrouwen. Bij geen vertrouwen ook geen hechte samenwerking, bij wantrouwen geen resultaat en zullen we als mens steeds verder van elkaar afdrijven."

Spel

"Sjoelen is een spel voor jong en oud. Afgelopen maand is in diverse gezinnen de sjoelbak tevoorschijn gehaald. Gerrit Tuinier en Herman van Meeteren speelden voor het kampioenschap van West Maurik. Doordat Gerrit bijna onzichtbaar zijn duim achter een gleufje hield verloor Herman de finale. De prijs, een horloge met hartslag- en bloeddrukmeter, stappenteller en traploopteller ging naar Gerrit, die rolstoelafhankelijk is. Wij zijn er."

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten