Pilo in zijn atelier, hij wilde eigenlijk geen kapper worden maar etaleur of grafisch ontwerper. (Foto: Julian Freyberg)
Pilo in zijn atelier, hij wilde eigenlijk geen kapper worden maar etaleur of grafisch ontwerper. (Foto: Julian Freyberg) (Foto: Julian Freyberg)

Bijzonder beroep: Tielse Pruikenmaker

Overal staan lege rekken en volle dozen in zijn nieuwe atelier. Begin januari verhuisde Pilo Pilkes al zijn pruiken en accessoires van Amsterdam naar een ruimte in het voormalig Slachthuis aan de J.D. van Leeuwenstraat in Tiel waar hij nu aan het inrichten is. Tiel is een bijzonder beroep rijker maar heeft er ook een bijzondere Tielenaar bij gekregen, in juli 2018 verhuisde hij zelf al met zijn partner naar onze stad.

Door Marjon de Lange

Tiel - "Het pand past bij me, het is monumentaal en ademt sfeer uit", aldus Pilo, "ik kende het van vroeger, mijn vader werkte voor Juch, de vroegere eigenaar van het slachthuis. Wij woonden in Soesterberg maar hij was vrachtwagen-chauffeur en nam mij wel eens mee. Ik liep hier door de straat en herkende het. Leuk dat mijn atelier nu hier is."

De Betuwe

"Ik wilde weg uit Amsterdam. Ik heb er jaren lang met veel plezier gewoond maar het werd me te druk, overspoeld door toeristen. We keken uit naar een centrale woonplaats. Op Funda (makelaars-zoekmachine-red.) kwam Tiel steeds voorbij. Mijn moeder is geboren in Maurik, de Betuwe is erg mooi en mij niet onbekend. Om de sfeer te proeven logeerden we eerst bij Van de Valk. Het beviel ons wel. Nu mijn atelier hier is, hoef ik niet eerst naar Amsterdam om spullen te halen als ik in Limburg naar een theaterproductie moet."

Pruiken maken

"Artiesten komen ook bij mij om te passen. Alles is op maat gemaakt. Voor elk personage een eigen pruik. Ik meet eerst een hoofd en maak dan een afpasmontuurtje, dat is een soort haar-netje dat om het hoofd past. Daarmee maak ik een definitief montuurtje, ook een netje waar echte haren in geknoopt worden, met dezelfde techniek waarmee tapijten geknoopt worden, met een haaknaald door de tule van het netje. Ik kies het haar zelf uit bij een groothandel in Madrid. Zij krijgen het van kappers uit heel Europa maar ook vanuit Rusland. Zij hebben naturel, onbewerkt haar. In mijn atelier gebruik ik zware chemicaliën om klitten tegen te gaan en ik maak kapsels, een permanentje, watergolfje, onder de droogkap enzovoorts."

Soldaat van Oranje

"Ik heb bijvoorbeeld al het haarwerk gedaan voor de musical Soldaat van Oranje en voor het toneelstuk De Tweeling in het DelaMar Theater. Maar ook voor Anne Frank een paar jaar geleden. Mijn grote leermeester in de pruiken was Sjoerd Didden, een begrip in de theater- TV- en filmwereld, zelfs internationaal. Hij gaf mij persoonlijk een stoomcursus grimeren en pruiken maken."

Nog veel meer

Hij maakt overigens niet alleen pruiken. "Ik ben toneelkapper, grimeur, regisseur én zanger. Ik bereid theaterproducties voor en maak ze zelf, vaak kleinschalige amateurvoorstellingen met muziek. Ik heb ook kostuums en decors ontworpen en doe soms grafisch ontwerp, zoals affiches en flyers. Ik ga dit jaar een rol spelen in de historische musical over het leven van de Tielse democraat Van der Capellen tot den Pol."

Meer berichten