De affiche van Jan Goed en Rieks Hoogenkamp - die de vrolijkheid en veelkleurigheid uitstraalt-  is ook in de bibliotheek te krijgen.
De affiche van Jan Goed en Rieks Hoogenkamp - die de vrolijkheid en veelkleurigheid uitstraalt- is ook in de bibliotheek te krijgen. (Foto: Evert Scheffer)

Reactie op Nashville-verklaring in Culemborg: 'Dolly Parton is onze huisheilige'

Ook in Culemborg heeft de Nashville-verklaring inmiddels veel stof doen opwaaien. Twee bewoners van het centrum, Jan Goed en Rieks Hoogenkamp, hebben een affiche laten drukken met de regenboogkleuren. De poster op A3-formaat is het afgelopen weekend (om te beginnen) op grote schaal verspreid in kerken in de stad.

Door Evert Scheffer

Culemborg - De gemeente had vorige week, als eigenaar van de toren van de Grote of Barbarakerk, de vlag op de toren gehesen en ook bij de Oud-Katholieke kerk aan de Varkensmarkt was de regenboogvlag uitgestoken. Culemborg is een plaats waar iedereen welkom is, ongeacht huidskleur, sexe, religie of wat ook. ''De kerken is de plaats waar antwoord moet worden gegeven op de Nashville-verklaring'', zegt Rieks Hoogenkamp. ''En dan niet met een pamflet vol woorden en zinnen, maar met een simpele affiche in zeven (regenboog)kleuren.'' Hoogenkamp is groot fan countrymuziek, dus thuis in Nashville, zijn favoriete song: The coat of many colours van Dolly Parton, is plotseling een 'jas' geworden die niet alleen hem, maar gezien alle reacties, het merendeel van de Nederlandse bevolking erg goed blijkt te passen. Hoewel het onderwerp natuurlijk, ook volgens Hoogenkamp, een zeer serieuze zaak is, moet de veelkleurig affiche volgens hem gezien worden als een vrolijke manier om tegenwicht te bieden aan de Nashville-verklaring. ''Je moet het als een vrolijke noot nemen. Daarom zegt ik ook: Dolly Parton is onze huisheilige.''

Veelkleurigheid

Hoogenkamp vond Culemborger Jan Goed geheel aan zijn zijde. ''De veelkleurigheid is een prachtig kenmerk van de huidig kerk. Het doet pijn dat door de vele publiciteit het lijkt, alsof de kerk en kerkgangers afstand nemen van die veelkleurigheid. Ik heb het gevoel dat er mensen in de kou worden gezet. En dat kan niet. Liefde en allemaal gelijk. Dat is volgend Goed het mooie aan het christelijk geloof. Hoogenkamp voegt toe: ''Wat er nu gebeurt is een Trumpisch Amerikaanse manier van stelling nemen. Een onkerkelijke manier van werken in de kerk. Er zijn veel meer onderwerpen die in de kerk ter discussie staan, euthanasie bijvoorbeeld, en die worden niet behandeld, zoals nu gebeurt!'' ''Wij kiezen niet voor een inhoudelijke reactie'', zeggen beide heren, ''maar op een tegenantwoord op feestelijk niveau met vrolijke kleuren. Een vlag ophangen kan iedereen, maar hang deze affiche op en geef daarmee aan dat je met verschillende mensen één gemeente vormt. De actie met de affiche die Hoogenkamp en Goed hebben opgezet is niet expliciet kerkelijk en ook geen kerkelijke actie. Het feit dat Goed voorzitter is van de Raad van Kerken Culemborg staat er ook helemaal buiten. Het is een particuliere actie van twee Culemborgers. De affiches zijn uitgedeeld in de Grote of Barbarakerk, De Open Hof, de Lutherse kerk en de Oud-Katholieke kerk.

Meer berichten