Uitreiking eerste exemplaar door president-protector Marijke Siegerts-Arntz aan oud-directeur Wim van Ravens.
Uitreiking eerste exemplaar door president-protector Marijke Siegerts-Arntz aan oud-directeur Wim van Ravens. (Foto: William Hoogteyling)

Geschiedenis Elisabeth-hof in woord en beeld

Het gebouw staat er nog steeds, maar de bestemming ligt al vast. Binnen afzienbare tijd wordt het voormalige zorgcentrum Elisabeth-hof aan de Van Pallandtdreef in Culemborg gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. In het boek Samen oud aan de dreven blikt journalist Bram van Schaik terug op ruim zestig jaar ouderenzorg op een van de mooiste plekjes van de Lekstad.

Culemborg - Elisabeth-hof is destijds gebouwd op initiatief van Stichting Elisabeth Weeshuis. Deze organisatie is ook de opdrachtgever voor het boek. Zaterdag overhandigde president-protector Marijke Siegers-Arntz het eerste exemplaar aan Wim van Ravens, directeur van 1983 tot 1996 en een van de mensen die in het boek aan het woord komen.

Terug in de tijd: in 1952 zaten de protectoren van het Elisabeth Weeshuis met de handen in het haar. Wat moesten ze na bijna vier eeuwen wezenzorg met het monumentale gebouw aan de Herenstraat, nu er geen wezen waren om voor te zorgen? Het vergde een enorme omschakeling. "Na veel wikken en wegen besloten ze dat ouderen voortaan de nieuwe doelgroep was," vertelt Bram van Schaik. "Aanvankelijk was het plan om van het weeshuis een tehuis voor ouden van dagen te maken, zoals ouderen toen nog werden genoemd. Maar wat de architect ook bedacht, met een pand uit bouwjaar 1560 kon hij niet uit de voeten. De oplossing kwam vrij onverwacht: de Christelijke H.B.S. zocht met spoed ruimte en wilde het weeshuis huren. Kwam dát even goed uit. Ondertussen lag er bij de protectoren al een grove schets om een bejaardenhuis en een aantal woningen te bouwen. De locatie stond ook al vast: boomgaard de Fontein tussen de Van Pallandtdreef, Prins Bernhardstraat en Anthony van Lalainglaan. Het was een van de vele stukken grond die het weeshuis in bezit had. Het idee kon meteen worden uitgewerkt en najaar 1953 werd gestart met de bouw. In 1955 werd Elisabeth-hof officieel geopend."

Na de verhuizing in januari 2016 van de bewoners naar de nieuwe Elisabeth-hof in Culemborg-West kreeg Van Schaik de opdracht de historie vast te leggen. Hij raadpleegde het Weeshuisarchief, spitte door jaargangen kranten en benaderde mensen die op allerlei niveaus betrokken waren en hun verhaal wilden vertellen. Aan het woord komen onder andere oud-protectoren, directieleden, personeel en bestuursleden. Met al die informatie ontstaat een beeld van hoe Elisabeth-hof is ontstaan en hoe het er in de loop de loop der jaren aan toe ging, met de nadruk op de eerste veertig jaar. Aan bod komen de uitbreiding met onder andere de 'sterflats' in 1963, de nieuwbouw in de jaren 80 en, op het personele vlak, de professionaliseringsslag in de jaren 70 en 80. Het boek telt tientallen foto's en illustraties.

Samen oud aan de dreven kost 14,95 euro en is in Culemborg verkrijgbaar bij boekhandel Tomey aan de Markt en het Elisabeth Weeshuismuseum aan de Herenstraat.

Meer berichten