Foto:

Stadsmakelaar redding centrum Tiel

De Tielse Groenmarkt is een voorbeeld van de problemen waar het winkelhart van Tiel mee kampt. De meeste winkels zijn dicht en leeg, SALE en opheffingsuitverkoop. De horeca, Hema en Hiensch op de hoek van de Waterstraat zijn nog over, maar vis, schoenen en kleding zijn er helaas niet meer.

Door Marjon de Lange

Tiel - Wethouder Brink wil graag samen met beleidsadviseur Economische Zaken Miek Blom de beoogde oplossing van de Gemeente Tiel toelichten. "De raad stelt een stadsmakelaar aan en maakt voor 2019 en 2020 jaarlijks 70.000 euro daarvoor vrij, bij de provincie Gelderland is een aanvullende subsidie aangevraagd van nog eens 50.000 euro", vertellen zij. "Er zijn op dit moment drie partijen in beeld die veel ervaring hebben met herstellen van het winkelbestand in vergelijkbare steden, als onze keuze gemaakt is zal één van hen in maart aan de slag kunnen gaan."

Parkeerprobleem

De taak van de stadsmakelaar wordt vooral het terugdringen van de leegstand in het centrum. "Leegstand in steden is een landelijk verschijnsel, Tiel is wat dat betreft geen uitzondering. Het komt natuurlijk door webshops, maar ook de toenemende vergrijzing speelt een rol." Wethouder Brink denkt niet dat invoering van betaald parkeren meer leegstand in de hand geholpen heeft. "Uit enquêtes onder bezoekers van de binnenstad, zoals Typisch Tiel, bleek echt dat de leegstand de grootste ergernis van winkelend publiek was. Dat werd als de hoofdreden opgegeven om weg te blijven. Tiel ligt dan wel centraal tussen enkele grote steden, maar daar is parkeren echt nog een keer of drie zo duur."

Aanjaagteam

"Een winkelcentrum is een visitekaartje, de huiskamer van een stad. Vanuit de gemeente doen we er alles aan de binnenstad aantrekkelijker te maken zoals verfraaiing met de muurschilderingen, meer onderhoud en schoonmaak en ook heel veel aandacht voor de monumenten, we willen Tiel promoten als historisch centrum en de regiofunctie benadrukken." Dat kan de gemeente natuurlijk niet alleen. Blom stelt dat er samenwerking moet zijn tussen verschillende partijen, zoals vastgoed-eigenaren, winkeliers en horeca. "Inmiddels is er al een aanjaagteam gevormd waar al deze partijen in vertegenwoordigd zijn, samen met winkeliersvereniging Hart van Tiel en de gemeente. Er is ook een kwartiermaker benoemd die bijvoorbeeld een bid-boek maakt waarmee de stadsmakelaar straks op pad kan om retail over te halen zich in Tiel te vestigen."

Herindeling

Er gaat wel wat gebeuren in het centrum. "Het oppervlak winkelaanbod in Tiel is te groot, dat is niet meer van deze tijd. De stadsmakelaar kan de winkelstraten herindelen, goed lopende winkels van de rand naar het centrum halen. Het centrum moet aantrekkelijker gemaakt worden, met een afwisseling met leuke restaurants. Goede ideeën zijn uiteraard nog welkom!"

Meer berichten