Foto:

De Veerbaas Vertelt: Wie keert leegstand?

"De gemeente Tiel denkt met het aantrekken van een stadsmakelaar het lek boven water te krijgen en de leegstand in de binnenstad een halt toe te roepen. Eenieder die lange tijd niet in de fruitstad aan de Waal is geweest, schrikt van de leegstand. Het is voor het winkelend publiek bijna zoeken naar een open winkel, want het is ook niet zo dat je iedere week een nieuw abonnement voor je mobiele telefoon behoeft af te sluiten. Telefoonwinkels komen als paddenstoelen uit de grond. Tiel heeft bij de provincie op de deur geklopt met het verzoek om een financiële bijdrage. Nu hoorde ik dat de nieuwe coalitie van West Betuwe één van de punten in het coalitieakkoord heeft staan, de aanpak van de leegstand. Als je door Culemborg loopt zie je ook voldoende leegstand. Zou het nu niet eens tijd worden dat de toonaangevende gemeentebesturen de handen ineenslaan. Dit is nu een probleem dat je volgens mij niet alleen oplost. We hebben toch niet voor niets een regiobestuur Rivierenland. Als 'Rivierenlanders' hebben we allemaal profijt van een goed winkelaanbod. Als projectontwikkelaars en eigenaren van winkelpanden de hoofdprijs blijven vragen voor de huur komt er niets van de grond. Dus regiobestuurders Rivierenland laat zien dat je niet gekozen bent om op het pluche te zitten. Mocht de leegstand nog verder groeien, zullen in Tiel en Culemborg koopzondagen overbodig worden, de dag waarop sommigen in Geldermalsen goud denken te verdienen."

Vrijwilligers

"Vrijwilligers zijn het goud van onze maatschappij geworden. Als morgen alle vrijwilligers een week het werk neerleggen, zullen in veel verzorgingshuizen de stoppen doorslaan. Vrijwilligers worden ingeschaald en er worden werkschema's voor gemaakt. Het vrijwillig ergens bij betrokken zijn is niet vrijblijvend. Ik sprak deze week Martin van Raay uit Culemborg. In die mooie stad is de discussie in de raad of er aan het zwembad nog wel subsidie moet worden gegeven of dat het beter verkocht kan worden aan een commercieel bedrijf. Ik heb begrepen dat voor de bouw van het zwembad De Waterlinie, CulemborgCentraal de toenmalige raad en vooral het college al heeft gewaarschuwd dat kiezen voor nieuwbouw een heilloze weg zou zijn. De argumentatie was onderbouwd. Het toenmalige bestuur van het zwembad De Meer kon in die dagen zonder inzet van vrijwilligers de kantine niet eens openhouden. Het oude bestuur verdween, nieuwe besturen kwamen en verdwenen weer als sneeuw voor de zon. De raadsleden namen genoegen met mooie verhalen van het college en begrepen kennelijk niets van het spel dat werd gespeeld. Nu weer nieuwe raadsleden die de materie waarschijnlijk ook niet helemaal in hun kennispakket hebben zitten. Gevolg toen geen subsidie, nu weer wel. Een dergelijk spel komt in Culemborg vaker voor. Inwoners hebben het ook gezien met het theater De Fransche School.

Gemeenschapsgeld

Kortom geld gaat er komen volgens Van Raay, want wie laat het zwembad of De Fransche School sluiten. Wel hebben gemeenteraden de verantwoordelijkheid, het aan hen toevertrouwde gemeenschapsgeld juist te beheren. We zijn er."

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden