Brede School Academie werkt samen met Archief en Flipje Museum

Enkele geselecteerde kinderen van verschillende basisscholen volgen extra lessen op het gebied van taal. Dit jaar heeft de Brede School Academie haar lessen aangepast zodat de kinderen tegelijkertijd ook meer te weten komen over hun stad Tiel. De afgelopen weken is de eerste lessenserie afgerond in samenwerking met het Archief en het Flipje Museum. De BSA lessenseries bestaan uit drie lessen. In de eerste les krijgen de kinderen een algemene leestekst en leren ze een tiental nieuwe woorden. Ook gaan ze zelf op onderzoek uit op het internet om meer informatie over het onderwerp te krijgen.

Tiel - In het Archief moesten de kinderen uit groep 7/8 een code kraken. Ieder groepje kreeg een opdrachtenblad waarin vragen stonden over het leven in Tiel in de Tweede Wereldoorlog. De antwoorden moesten zij zoeken in boeken, tijdschriften of oude archiefstukken. Hier hoorde ook een jaartal bij, als ze de gebeurtenis bij het juiste jaartal hadden geschreven kregen zij een envelop met een ‘morsecode’, die zij moesten kraken. Tot slot mochten zij met deze code het archief induiken en originelen bekijken.

Ook groep 7 ging naar het archief. Zij kregen oude archiefstukken te zien over de geschiedenis van het Burgerweeshuis. Zij moesten ontcijferen waar het stuk over ging, uit welke bron het kwam en door wie het geschreven was. Het oude handschrift was soms moeilijk te lezen. De kinderen mochten o.a. kasboekjes inzien van de boodschappen, een inventarisboekje van de slaapzalen en het reglementenboek van het Burgerweeshuis. Ook groep 7 mocht tot slot het archief in om originelen te bekijken, ook hele oude kranten.

De lessen waren goed in elkaar gezet en werden enthousiast begeleid door Sylvia Dumont, die ontzettend veel wist te vertellen over het archief. De kinderen van de BSA waren erg geïnteresseerd en hadden een heleboel vragen.

In het Flipje Museum hadden ze speciaal voor de BSA, de tentoonstelling over archeologie verlengd. Hierdoor konden de BSA kinderen, onder leiding van een vrijwilliger, allerlei dingen leren, lezen en doen over archeologie; zelf scherven opgraven, scherven sorteren, een potje in elkaar plakken. Maar ook allerhande informatie leren over de vondsten uit Tiel (Medel). Er is kennis gemaakt met een baardkruik, een bord gemaakt van walvisbot, en zelfs met botten afkomstig van mensen. Kortom, een leuk, leerzaam en actief uitje, waarin de BSA kinderen veel hebben geleerd over archeologie.

Als de lessenserie is afgerond is het de bedoeling dat de kinderen met alle nieuw geleerde woorden een kleine presentatie geven over wat zij geleerd hebben over de Tielse geschiedenis.

De Brede School Academie is volop in ontwikkeling. De volgende lessenserie die we gaan ontwikkelen gaat over: “wie is er eigenlijk de baas in Tiel”. We hopen natuurlijk dat we die lessenserie kunnen afronden met een interview met “de baas”.

Meer berichten