Burgerinitiatief Award 2018 in de categorie jeugd is voor de Stichting Wijkorganisatie Ridderweide. (Foto: Jan Bouwhuis)
Burgerinitiatief Award 2018 in de categorie jeugd is voor de Stichting Wijkorganisatie Ridderweide. (Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

19 jaar zwerfafval opruimen beloond

Burgerweeshuis Tiel reikte dit jaar voor het eerst een Burgerinitiatief Award uit, 1000 euro, speciaal voor een goed intiatief voor en door jongeren. In de onafhankelijke jury Henk Bolt van Rabobank West Betuwe, raadslid Ans Duquesnoy en wethouder Carla Kreuk, zij kozen daarnaast ook het algemene burgerinitiatief.

Door Marjon de Lange

Tiel - Woensdag 6 februari werd een delegatie van genomineerden, de organisatie en andere belangstellenden gastvrij ontvangen in Moskee El Hassani aan de Tielerwaardlaanl. Onder hen kinderen van groep 4 tot en met 7 van de Floriant- en de Mauritsschool, omdat het immers de dag was dat het burgerinitiatief voor jongeren tot 27 jaar uitgereikt werd. De grote winnaar was Stichting Wijkorganisatie Ridderweide, zij houden al negentien jaar de wijk Ridderweide / Tiel-West schoon door het verzamelen van het zwerfafval.

Leefbaarheid

De prijs, een cheque van 1000 euro, werd uitgereikt door De Rooy van het Bestuur van het Tielse Burgerweeshuis. Wethouder Kreuk benadrukt dat burgerinitiatieven heel belangrijk zijn voor de gemeente. "Een schone wijk is belangrijk voor de leefbaarheid", zegt de heer Ton Cuijten namens de Stichting. "Schoolkinderen helpen graag, twee keer in de maand, door weer en wind. Ze vinden het leuk en worden zich zo ook bewust van hun omgeving en van het milieu." De aanwezige kinderen zijn door het dolle heen. "Dit is leuk", zegt Hafsa uit groep 6, Sara, Ediz, Soumeya en Illias willen vooral graag met hun naam in de krant. Na de prijsuitreiking gaan ze gewoon weer aan de slag in hun wijk, met vuilkarren en prikstokken, ondanks de kou en de regen.

Verrassing

Donderdag stond in het teken van de andere award voor een algemener Burgerinitiatief. Namens de jury gingen raadslid Duquesnoy en wethouder Kreuk naar het gebouw van Mozaïek Welzijnsorganisatie, ook in de organisatie. Daar was Joyce de Vries aanwezig, die samen met Marije van Leeuwen uitgenodigd was voor een gesprek. Marije moest helaas wegens ziekte verstek laten gaan. Het initiatief van Joyce en Marije Tiel Herstelt voorziet in een ontmoetingsplek voor mensen met psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Joyce werd totaal verrast toen onze wethouder de vergaderruimte binnentrad met in haar gevolg onder andere een cameraploeg. "Dit is echt heel welkom" zegt Joyce blij als zij de andere cheque van 1000 euro in ontvangst neemt. "Dat zijn heel wat kopjes koffie. We kunnen nu echt een start gaan maken."

Laagdrempelig

Tiel Herstelt is een laagdrempelig initiatief, voor en door de doelgroep, gerund door ervaringsdeskundigen, het draagt bij aan herstel bij psychische problemen. "Uit alle goede initiatieven hebben we Tiel Herstelt gekozen vanwege het algemene karakter" vertelt raadslid Duquesnoy. "Het is immers iets wat iedere Tielenaar kan overkomen."

Meer berichten