Raadslid Noël Bos van Culemborg van Nu kleurt graag buiten de lijntjes. (Foto: Jan Woldberg)
Raadslid Noël Bos van Culemborg van Nu kleurt graag buiten de lijntjes. (Foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Atypisch raadslid wil vernieuwen

Noël Bos kwam met Culemborg van Nu, opgericht door Monica Wiggers met drie zetels als een komeet binnen in een versnipperd politiek landschap. Men kreeg drie zetels Wichers werd wethouder en Bos raadslid. Bos: "Ik wilde met veel andere inwoners de stad een vernieuwend progressief groen, sociaal, en liberaal alternatief bieden."

Door Jan Woldberg

Culemborg - Noël Bos is een atypisch raadslid en eigenaar van een eigen evenementenbedrijf. Dit bedrijf kreeg recent een internationale prijs voor een evenement in Athene. Bos: "Ik werk vanuit huis. Ik werk zelfstandig maar samen als we elkaars expertise nodig hebben of willen brainstormen. Het organiseren en coördineren doen we helemaal zelf. Met 'The Party & Eventarchitect' verkopen wij voornamelijk beleving, want daar zijn we goed in."

Politiek is een ander paar kousen, en zou volgens Bos ook beleving moeten verkopen. Als ondernemer twijfelde zij landelijk welke partij zij zou moeten moet kiezen maar plaatselijk kwam zij bij Culemborg Van Nu uit. Bos: "De mensen in deze partij komen uit allerlei geledingen van de maatschappij. We zijn een brede partij en denken pragmatisch zonder de landelijke dogma's."

Raadsakkoord ter discussie

Voor de verkiezingen was ingezet op een raadsakkoord wat door alle partijen werd ondersteund. Maar na de verkiezingen werd het al snel duidelijk dat een aantal partijen hun wonden likten en geen zin hadden in dit programma, dat nu gesteund wordt door GroenLinks, Culemborg van Nu, D66, CDA, CU, PvdA en Culemborg Centraal."

Bos: "Toen voor de verkiezingen het raadsakkoord werd afgesproken waren de spelregels niet duidelijk. Dit gaf verwarring. Na de verkiezingen werden de kaarten opnieuw geschud en zijn in de nieuwe raad nog steeds op zoek naar een perfecte balans van samenwerking; tussen de fracties binnen het akkoord maar ook tussen de raadsleden en het college. Mede door de onduidelijkheid willen raadsleden nog te vaak het wiel opnieuw uitvinden en gaan dan op de stoel van de wethouder zitten." Deze energie zou volgens Bos beter geïnvesteerd moeten worden in het meegeven van opdrachten aan het college. Nu gebeurt dat meer reactief dan proactief. Ook pleit Bos voor een betere communicatie tussen het college en de raad.

Kloof verkleinen

Bos wil haar creativiteit inzetten om de kloof met de burger te verkleinen, en kleurt daarbij met vernieuwende ideeën graag buiten de lijntjes. Aanleiding voor haar was de bijeenkomst 'Uitdagingen voor de lokale democratie' van Gelderland Academie voor raadsleden uit de regio in Tiel. Deze handschoen werd door Bos opgepakt, om met elkaar te kijken welke ideeën het best werken om burgers een rol te geven. "We moeten daarbij ook alle (digitale) communicatiemiddelen inzetten waaronder de lokale kranten en tv. Mogelijk een idee om als Culemborg aan te sluiten en te komen tot een regionaal mediaplatform."

Meer berichten