Johan Langelaar en Karin Abelskamp van Bureau Archeo Care samen met museumdirecteur Alexandra van Steen (m). (Foto: Jan Bouwhuis)
Johan Langelaar en Karin Abelskamp van Bureau Archeo Care samen met museumdirecteur Alexandra van Steen (m). (Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

'Geen écht stuk, wel een mooi verhaal'

Directeur Alexandra van Steen van het Flipje en Streekmuseum heeft een internationaal bekend collectiestuk ontmaskerd. De gulden Vlies, een soort juweel, een hanger, blijkt niet van goud te zijn gemaakt maar van messing met een laagje goudverf. Ook is het niet gemaakt in de middeleeuwen maar ergens begin vorige eeuw. Een mooi verhaal.

Door Marjon de Lange

Tiel - "We hebben geen écht stuk, wel een mooi verhaal'', vertelt Alexandra, "de hanger is niet van goud, het verhaal is wel goud waard." De museumdirecteur vindt het hele verhaal wel wat weg hebben van een spannend jongensboek. De gouden hanger zou in de jaren '70 van de vorige eeuw gevonden zijn op het terrein van voormalig landgoed Aldenhage (Zoelen-red.). De student die hem vond is inmiddels overleden. Hij haalde hem met een mes onder de aarde vandaan gehaald. Het leek om een uniek historisch stuk te gaan. Een ridderorde die in 1559 volgens de Tielse geschiedschrijving door Filips II uitgereikt was aan de heer Claes Vijgh, samen met zijn vrouw Anna van Gelre de eerste bewoners van het Ambtmanshuis.

Exclusieve ridderorde

De hanger stelt een gouden ramsvacht voor met kop en poten, door een ring gehaald, oorspronkelijk voor aan een zware ketting. De Europese vorstenhuizen zijn lid van de orde van het Gulden Vlies en ook in het bezit van zo'n hanger. Tiel dacht lange tijd het enige echte exemplaar te hebben dat in Nederland openbaar te zien was. Het was sinds 2013 in bruikleen van een historicus uit de Verenigde Staten die op zijn website in maar liefst 127 bladzijden tekst de echtheid van het kleinood beschrijft. Dat moet hij nu dus gaan herschrijven. Hij is inmiddels op de hoogte gebracht. Gedegen onderzoek door expertisebureau Archeocare bewees dat de hanger niet van goud is, er zijn geen sporen op gevonden van een lang verblijf onder de grond, er is sprake van gietfouten en de afwerking van de naden is niet 16e eeuws. In het museum zag men met het blote oog een soort aanslag op het goud, dat gaf aanleiding tot nader onderzoek. Het bleek residu van modern poetsmiddel te zijn.

Meer berichten