Foto: Bert Lek

Topbassist is de spil in nieuwe band

Topbassist Tenny Tahamata (55) treedt met zijn nieuwe band, The Dead Alley Drivers, op zaterdag 9 maart in het Tielse Stadscafé Hexagon op. "We spelen vooral covers van relatief onbekende nummers."

Door Arno voor de Poorte

Tiel - The Dead Alley Drivers is een Tielse band die bestaat uit muzikanten die hun sporen in de Betuwse muziekscene ruimschoots hebben verdiend. Eén van de meest in het oog springende leden naast de onverschrokken frontvrouw, Bertine van Malsen, is de bekende topbassist Tenny Tahamata. "Voor ons optreden in Stadscafe Hexagon hebben we al een twintigtal nummers klaarliggen", vertelt Tenny enthousiast. "Daar maken we een selectie uit. Daar zitten ook klassiekers bij als 'A Whiter Shade of Pale' van Procol Harum en 'Helter Skelter' van The Beatles." Daar maken de creatievelingen van The Dead Alley Drivers verrassende en originele arrangementen van. "We variëren al naar gelang de vibe en de vorm waar ieder van ons tijdens de gig in steekt. Soms jammen we er flink op los." Wie op de bandnaam googelt komt een song van de in de zeventiger en begin tachtiger jaren van de vorige eeuw populaire hardrockband Rainbow als één van eerste zoekresultaten tegen. "Daar heeft de naam van onze band niks mee te maken", aldus Tahamata. "Onze gedachte was dat het op een eenmalig project zou uitdraaien en dat het nergens toe zou leiden. Dat het een soort doodlopende steeg zou zijn." Het eerste optreden van de Tielenaren was op Woodstock aan de Waal in 2018. "Met zulke goede muzikanten echter is een lekker klinkende set in elkaar zetten zo gepiept. Het optreden was een succes en dus zijn we er maar mee doorgegaan. We komen een paar keer per maand bij elkaar om te repeteren." Dat is eigenlijk genoeg voor de getalenteerde bandleden die elkaar feilloos aanvoelen op de bühne.

Kwaliteit

Tenny heeft wat dat betreft een achtergrond die garant staat voor kwaliteit. Hij is zo'n zestien jaar bassist geweest bij de Julian Sas Band. Met hem heeft hij de wereld over gezworven en heel veel podia bestormd. Bovendien heeft hij bij Half Past Midnight van de plaatselijke bluesheld Rob Orlemans gezeten. Daarnaast is Tenny bassist geweest bij blueszangeres A.J. Plug en John F. Klaver. Dit zijn allemaal mensen uit het bluescircuit. Tenny zelf heeft echter zijn roots in de jazzrock. "Daar ligt mijn oorsprong. Het mooiste vind ik als je niet alleen technisch goed speelt, maar dat de muziek ook dansbaar is en een goede groove heeft. Je moet er niet op stil kunnen blijven zitten." Als bassist ben je het cement van de band. De bassist houdt het boeltje een beetje bij elkaar. Die zorgt ervoor dat het fundament in orde blijft." Tenny merkt vaak dat hij de drummer een beetje moet afremmen. "Dat is ook mijn taak. De basspeler is vaak de meest serieuze in de band. Tijdens een optreden kijk ik regelmatig vanuit een ooghoek de zaal in en als ik de mensen - biertje of wijntje in hun hand - zie mee tikken of meebewegen op de maat, dan is het goed!"

Meer berichten