Foto:

Succesformule bij De Fransche School

Vrijdagavond 22 februari vertoont De Fransche School de Spaanse film 'Todos lo saben'. Het is het derde experiment op rij waarin samen met de inwoners van Culemborg films worden geprogrammeerd. "Een groot succes." volgens Hoofd Bedrijfsvoering Paul Vermeulen. "We gaan hier in de toekomst zeker mee door."

Door Karel van Koppen

Culemborg - 'Programmeren met, voor en door de stad.' Zo vat Paul Vermeulen deze werkwijze van De Fransche School samen. "We proberen samen met verenigingen en organisaties nieuw en een diverser publiek in het theater te krijgen en met elkaar toevallige ontmoetingen te stimuleren. De eerste samenwerking ontstond rond een film over de rivaliteit tussen de tennissers Borg en McEnroe. "Behalve ikzelf moesten er in Culemborg veel meer tennissers zijn die deze film graag zouden willen zien. Daarom heb ik de tennisverenigingen benaderd. Samen met hen is de datum vastgesteld. Zij hebben de leden aangeschreven. We hebben de voorstelling aangekleed met een petje-op-petje-af-quiz met prijzen van een sportzaak hier in Culemborg. Het was een enorm succes." Daarna kwamen er drie natuurfilms op het programmeringspad: 'De Wilde Stad', 'Wild', en 'WAD'. In samenwerking met de Culemborgse Natuur- en Vogelwacht zijn de films binnen die vereniging gepromoot. Zij stonden met een stand bij de voorstellingen.

Paul heeft dit seizoen ook de ca. 90 vrijwilligers van De Fransche School erbij betrokken. "Ik heb ze een lijstje van vijf films voorgelegd en gevraagd of ze er iets mee dachten te kunnen." Onder die films was ook de voor veel Spaanse en internationale prijzen genomineerde film. 'Todos lo saben' (Iedereen weet het) van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi met twee topacteurs: Penelope Cruz en Javier Bardem. Dát werd de film waarvoor kassamedewerkster Astrid Ridderbos zich sterk ging maken. "Ik ben al een jaar of tien vrijwilliger bij De Fransche School en ik volg Spaanse les bij de Volksuniversiteit West Betuwe hier in Culemborg." Haar medestudenten bleken meteen enthousiast. Haar docente, Ana Lia Estiz, ook. "Zij vroeg of haar Argentijnse vrienden en kennissen ook mochten komen. Natuurlijk zijn die welkom." De Volksuniversiteit heeft in Culemborg en Geldermalsen 10 groepen studenten Spaans. Daarbuiten volgen veel Culemborgers privélessen Spaans. Dus Astrid verwacht een volle bak.

Programmeren samen met de bevolking blijkt succesvol. Ook bij andere activiteiten gebeurt dit nu. Dit seizoen bijvoorbeeld, het 'Sweet Memories Café' voor Culemborgse senioren. Paul Vermeulen: "Dit is opgezet in overleg met organisaties van en voor ouderen. Zorgboerderij De Witte Schuur verzorgt de lunch." Het theater hoopt dit soort samenwerkingen verder uit te kunnen breiden. "Laat de mensen maar komen met ideeën. We zijn een theater van en voor iedereen."

Meer informatie: www.theaterdefranscheschool.nl

Meer berichten