Dominee Leen de Ronde, hier voor de laatste maal in een druk bezochte Sint Maartenskerk, op zondag 17 februari was zijn afscheidsdienst.
Dominee Leen de Ronde, hier voor de laatste maal in een druk bezochte Sint Maartenskerk, op zondag 17 februari was zijn afscheidsdienst. (Foto: )

'Domineetransfer': Van Tiel naar Zeeland

In 1984 liep hij stage in Tiel als theologie-student. In de zomer van 2004 kwam hij weer terug als dominee Leen de Ronde van Protestantse Gemeente Tiel (PGT-red.). Na ruim 14 jaar gaat hij ons weer verlaten. Zondag 17 februari was zijn officiële afscheidsdienst in onze mooie Sint Maartenskerk.

Door Marjon de Lange

Tiel - "Ik ga naar de Protestantse Gemeente Kruiningen in Zeeland, aan de Westerschelde", vertelt hij. "Het is zeker niet dat ik het niet naar mijn zin heb, ik heb hier met veel plezier gewerkt. Het is puur toeval. Het kwam gewoon op mijn weg en ik pak mijn kans. De commissie in Kruiningen die belast was met de zoektocht naar een nieuwe dominee heeft mij gevraagd. Ik heb niet eens gesolliciteerd! Tegenwoordig gaat dat toch een stuk makkelijker, men kan overal informatie op internet krijgen. Ze vonden mij geschikt en het klikte tussen hen en mij. Kruiningen is een mooi dorp met een veelkleurige gemeenschap net als Tiel. Dat trekt mij aan."

Pastorie

De moderne dominee woonde in Tiel niet bij de kerk, maar gewoon op Passewaay. "Er was wel een pastorie aan de Nieuwe Tielseweg, maar die was niet meer geschikt voor die functie. Samen met mijn vrouw heb ik toen besloten zelf een comfortabele nieuwbouwwoning te kopen. Ik heb onze woning vrij van gas gemaakt en voorzien van zonnepanelen." In Kruiningen gaat hij wel in de pastorie wonen. "Ik ben al overeengekomen dat daar ook zonnepanelen komen", zegt hij lachend. Hij probeert heel milieubewust te leven. Intussen heeft hij al afscheid genomen van zijn veganisten-eetgroep in Tiel, een initiatief van Corry Spies. "Het staat nog in de kinderschoenen maar mede dankzij mij wordt er gewerkt aan een 'Groene Kerk' in Tiel. Als kerkelijke gemeente willen wij een milieudoel stellen zoals bijvoorbeeld vleesconsumptie onder de loep nemen tijdens de komende vastentijd voor Pasen".

Herinneringen

"Tiel is een boeiende stad. Dat vond ik tijdens mijn stage al. De Tielse Ds Wolderdorp heeft mij in 1984 ingewijd in het vak. Ik heb prettig samengewerkt met mijn collega's. Ds Spelt ken ik vanaf mijn studietijd." Samenwerking was noodzaak door ontkerkelijking. "Een echt pijnpunt voor de gemeente is de op handen zijnde verkoop van een kerkgebouw en het zoeken naar een neven-bestemming voor onze Sint Maarten. De kerk is door krimp van het ledenaantal een maatje te groot geworden. We zijn eerder gefuseerd van vier zelfstandige kerkorganisaties tot één Protestantse gemeente. Best spannend, maar na zo'n zeven jaar groeit er toch meer samenhang en verbinding onder elkaar." Bijzonder aan Tiel is ook zijn preekvoorbereidingsgroep. "Dat zijn zo'n vijf tot tien betrokken mensen uit de gemeente die samen met de predikant de zondagsdienst voorbereiden. We kwamen daarvoor iedere dinsdagavond bij elkaar. De verscheidenheid aan inbreng als basis voor de preek is erg prettig. Ik ga proberen dit straks ook in Kruiningen zo op te zetten."

Meer berichten