Tielse musicalvereniging d'Elstars is erg blij dat zij de sportzaal van brede school de Cambier mogen gebruiken om te repeteren.
Tielse musicalvereniging d'Elstars is erg blij dat zij de sportzaal van brede school de Cambier mogen gebruiken om te repeteren. (Foto: )

Tielse talenten in de 'onzinkbare' Titanic

Op 14 april aanstaande is het 107 jaar geleden dat de Titanic zonk. Wie kent niet het verhaal van de scheepsramp met het onzinkbare schip? Elstars MuziekTheater uit Tiel speelt op 12 en 13 april de musical over de Titanic in het Agnietenhof. Tijd voor een kijkje bij ze achter de schermen.

Door Marjon de Lange

Tiel - Ze repeteren in Brede School de Cambier. "Een prettige locatie", vertelt Nico de Groodt van de PR-commissie, een grote zaal met spiegels zodat we bijvoorbeeld onze danskunst kunnen bekijken." Straks in het Agnietenhof komen er 70 spelers op toneel, plus per avond 15 kinderen en er zitten 34 musici in de orkestbak. Het is een grote productie voor de Tielse musicalvereniging.

Waar gebeurd

De musical volgt niet de film maar wordt gespeeld vanuit het verhaal van opvarenden die echt bestaan hebben. "Die echte verhalen zijn gebundeld (encyclopedia-titanica-red.). De musical is daarop gebaseerd. De verhalen worden door elkaar geweven. Er zijn 38 personen met tekst en 20 personen met een grote rol, maar er is geen echte hoofdrol, het schip heeft namelijk de hoofdrol en verder is het stuk één groot groepsgebeuren. Daardoor heel geschikt voor onze vereniging", aldus de Groodt.

"Ik speel Charlotte Cardoza", zegt Bianca Maasbach, de voorzitter van de vereniging. "Ik ben een overlevende, uit de eerste klas uiteraard." Els Holleman kruipt in de rol van Edith Corse Evans. "Ik ben een vrijgezelle dame uit de eerste klas, ik offer mezelf op, laat vrouwen met kinderen voorgaan", vertelt Els. "In New York is zelfs een gedenkteken voor mijn personage. Op toneel word ik straks niet ouder dan 36 jaar", lacht Els die in het echt 70 is. Dat kan op toneel natuurlijk.

Muzikanten

Hans van Bergen is de dirigent en muzikaal begeleider. "De muzikanten zijn doorgaans geen leden van de musicalvereniging. Zij komen overal vandaan en zijn er tijdelijk bij speciaal voor die ene productie. Het zijn allemaal vrijwilligers, ze doen het uit liefde. Maar krijgen wel reiskostenvergoeding en een lunch", vertelt hij. De meeste spelers komen wel uit Tiel.

Organisatie

Ook als je niet kunt zingen dan ben je welkom bij de Tielse musicalvereniging. "Iedereen heeft zijn eigen talent", vertelt De Groodt, "voor eigenlijk alles hebben we een commissie die een deel van de organisatie op zich neemt. Je kunt je dus altijd nuttig maken. Zo is er een commissie voor decors, voor de sponsoring en voor kleding." De kostuums worden gehuurd of afgekeken bij andere toneel-verenigingen. Kringloopwinkel Secunda is een grote kledingsponsor van basisstukken die vermaakt worden.

In de gymzaal wordt ondertussen druk gedanst. De musicalspelers zijn zo enthousiast dat ze extra vroeg komen om te kunnen oefenen voor de choreografe arriveert. Het zijn allemaal amateurs, ze hebben allemaal nog een ander druk leven en werk ernaast. Drukke tijden dus voor de Elstars.

elstarsmuziektheater.nl

Meer berichten