Merel vergat haar tas tijdens het pinnen. Het pakketje in haar tas werd als mogelijke bom gezien. (Foto: Pim Huberts)
Merel vergat haar tas tijdens het pinnen. Het pakketje in haar tas werd als mogelijke bom gezien. (Foto: Pim Huberts) (Foto: )

Loosalarm: Excuses voor 'bom' in tas

Een bommelding op scholengemeenschap Lek en Linge en een granaat voor een shishalounge tijdens de kerstmarkt. Dat was vorig jaar, maar ook in 2019 wordt Culemborg weer opgeschrikt door een bommelding. Bij de Rabobank aan de Boerenstraat was het raak. Een verlaten schooltas met daarin een dichtgeplakt pakketje zorgde ervoor dat alle autoriteiten op scherp werden gezet. Het bleek loos alarm, maar wel een erg goed verhaal.

Door Pim Huberts

Culemborg - ''Het was een half uur voor sluitingstijd, en ik was van plan iets lekkers te halen bij de plaatselijke supermarkt die tegenover de Rabobank ligt. Maar toen ik erheen fietste, was de hele straat afgezet'', vertelt de 18-jarige Mathijs Roddenhof. ''Natuurlijk was ik benieuwd wat er aan de hand was. Een jongen vertelde mij over de bommelding en wees naar de tas, die mij wel heel erg bekend voor kwam'', vertelt Mathijs verder.

De tas

''De tas waar het om ging leek op die van een vriendin van mij. De omstanders begonnen al te lachen, terwijl ik direct mijn telefoon pakte om haar te bellen.'' Hij belde en kreeg Merel Janssen aan de telefoon, ook uit Culemborg. ''Merel ben jij vandaag je tas verloren?'', vraagt hij met een kleine glimlach op zijn gezicht. Dit bleek inderdaad het geval, Mathijs' vermoeden was correct. ''Ben jij vandaag bij de Rabobank geweest?'', vroeg Mathijs verder. ''Ja ik ben inderdaad bij de Rabobank geweest vandaag'', zegt Merel over de telefoon, nog zonder idee van alle commotie die ze veroorzaakt heeft. En toen kwam het volle besef bij Mathijs: ''Merel, de politie denkt dat er een bom in je tas zit.''

Politie

Merel had eerst helemaal niet door dat ze haar tas tijdens het pinnen was kwijtgeraakt. ''Mathijs vroeg eerst aan mij hoe mijn tas eruit zag, waarna hij vertelde dat de tas bij de Rabobank lag. Dus ik was blij dat hij weer gevonden was, hoewel ik eerst dus niet eens wist dat ik hem kwijt was. Toen Mathijs zei dat de politie dacht dat er een bom in zat, schrok ik best wel. Aan de andere kant vond ik het ook wel weer grappig'', vertelt de 17-jarige Merel. ''Vervolgens gaf Mathijs zijn telefoon aan de politie, en zei ik dat de tas best wel eens van mij kon zijn. De politie antwoordde hierop dat het slim zou zijn om even langs te komen'', vertelt Merel verder. ''Toen ik daar aankwam stonden er zes politieagenten. Zij vroegen of het mijn tas was. Vervolgens moest ik alles uit de tas halen. Maar daarna kon ik mijn tas gewoon weer meenemen. Nadat alles voorbij was, heb ik nog wel mijn excuses aan de politie aangeboden'', eindigt Merel.

Ondertussen was er een explosievenverkenner op weg naar Culemborg, maar die kon al snel weer omkeren. Gelukkig maar. Merel en Mathijs kunnen er achteraf om lachen. Ook de politie was opgelucht.

Meer berichten