Foto: Corien Remijn

Alle talenten komen hierbij aan bod

Op woensdag 6 maart vond de officiële aftrap plaats van de jaarlijkse techniekwedstrijd voor basisscholen in Rivierenland. Leerlingen uit groep 7 en 8 van De Rehobothschool uit Opheusden en de Waayer uit Wadenoijen waren uitverkoren voor de feestelijke startmanifestatie bij Bouwmensen in Geldermalsen. Ze ontsnapten met technisch inzicht uit een escaperoom en bouwden een levensgrote kettingreactie met bewegende objecten.

Door Corien Remijn

Wadenoijen - De opdracht aan de deelnemende basisscholen is dit jaar: bouw een kettingreactie. Een rijtje omvallende dominostenen is niet voldoende: er moeten minsten vijf verschillende elementen worden bedacht en gebouwd. Onder begeleiding van mensen van de Ontdekfabriek uit Eindhoven maken leerlingen tijdens de startmanifestatie vast een levensgroot voorbeeld. Met ballen, buizen, stokken en zelfs een paar oude laarzen bedenken ze enthousiast constructies die het systeem in beweging moeten houden. Het beschikbare uurtje is te snel om maar met een beetje hulp lukt het. Voor de kettingreactie van veel kleiner formaat, die ze later op school moeten bedenken, krijgen ze gelukkig enkele maanden de tijd. De begeleidende leerkracht van de Waayer licht toe waarom haar school meedoet aan de techniekwedstrijd: "In het reguliere lesprogramma is er weinig ruimte voor de meer praktisch ingestelde leerlingen. In deze wedstrijd komen hun talenten meer aan bod." Haar collega van de Rehobothschool vertelt: "Bij ons is het een project voor snelle leerlingen, de Plusklas. Voor ons is vooral op het proces van belang: onderzoeken, samenwerken, problemen oplossen. Dat zijn vaardigheden die ze later ook nodig hebben."

Stichting Techniekwedstrijd

Het is al de vijftiende keer dat de Stichting Techniekwedstrijd Rivierenland deze activiteit organiseert voor leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen. Elk jaar is er een andere, uitdagende opdracht waar leerlingen in kleine groepjes op school aan werken. Dit jaar doen 478 leerlingen van 20 scholen mee. De vrijwilligers van de stichting leveren de komende weken handleidingen, logboeken en een set basismaterialen af bij de scholen en komen daarna nog enkele keren langs ter ondersteuning. De directeur van opleidingsbedrijf Bouwmensen, Koos Karsijns, is ook voorzitter van de Stichting Techniekwedstrijd. Hij legt uit: "Kinderen krijgen van nature geen techniek meer mee en denken daarom niet snel aan een technische opleiding. Dankzij onze sponsors kunnen ze er via deze wedstrijd op een leuke manier kennis mee maken. Technische mensen blijven nodig, op alle niveaus." Dit jaar vindt de regionale eindpresentatie en prijsuitreiking plaats op 14 juni. De jury kijkt dan niet alleen naar het eindresultaat, maar beoordeelt ook het ontwerp en het logboek, waarin de leerlingen het verloop van het vooronderzoek, de planvorming en het bouwproces beschrijven.

techniekwedstrijd.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden