''Ik heb al twee keer het water aan de deur gehad. Ik weet dus hoe belangrijk bijvoorbeeld de waterveiligheid is.'' (Foto: Pim Huberts)
''Ik heb al twee keer het water aan de deur gehad. Ik weet dus hoe belangrijk bijvoorbeeld de waterveiligheid is.'' (Foto: Pim Huberts) (Foto: )

Evelien Schlösser (WaterNatuurlijk): 'Meer natuur in Rivierenland'

Op 20 maart zijn er buiten de provinciale statenverkiezingen ook de waterschapsverkiezingen. Bij deze verkiezingen doet, naast landelijke partijen, ook WaterNatuurlijk mee. Bij deze partij staat Evelien Schlösser op de kieslijst, inwoonster van het dorp Rijswijk.

Maurik/Rijswijk - Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd Evelien Schlösser net niet gekozen. D66 moest het met 1 zetel doen. Dit betekende niet dat het werk voor Schlösser bij de D66-fractie stopte, maar het opende wel een deur naar WaterNatuurlijk, een samenwerking tussen GroenLinks, D66 en andere natuurorganisaties.

Waterschappen

Op de vraag naar de interesse voor het waterschap Rivierenland zegt Schlösser: ''Ik woon in de uiterwaarden en heb al twee keer het water aan de deur gehad. Ik weet dus hoe belangrijk de waterveiligheid is.'' Onder de bevolking is vaak niet duidelijk waar de waterschappen eigenlijk goed voor zijn, dit wil Schlösser veranderen. ''Achter de waterschappen zitten technische mensen die ontzettend hard werken en veel passie voor hun vak hebben. Maar uiteindelijk is communicatie met de burgers over wát je bereikt hebt, ook heel erg belangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld jongeren nog beter informeren over wat de waterschappen eigenlijk inhouden'', vertelt de Rijswijkse inwoonster.

WaterNatuurlijk

Bij de waterschapsverkiezingen liggen de meningen van partijen dicht bij elkaar: iedere partij is vóór duurzaamheid en meer natuur. Maar wat maakt de partij waar Evelien Schlösser op de lijst staat, WaterNatuurlijk, anders dan de andere partijen? ''Ons accent ligt op biodiversiteit. Je kan bijvoorbeeld met bloemrijke dijken ervoor zorgen dat er meer insecten komen in Nederland, die ontzettend belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Verder zou ik ook graag zien dat er op provinciaal-, waterschappen- en lokaalniveau sneller wordt samengewerkt'', vertelt Schlösser verder.

Er is één onderwerp dat alle andere onderwerpen overstijgt in het verkiezingsprogramma van WaterNatuurlijk, en dat is klimaatverandering. Hier moet ook op waterschapsniveau worden geanticipeerd, vindt Evelien Schlösser. ''Je ziet bijvoorbeeld dat er steeds grotere hoosbuien zijn in Rivierenland. Het water komt steeds onregelmatiger het riool binnen. Sterker nog, het riool overstroomt steeds vaker waardoor er ongezuiverd water zomaar de grond in gaat.'' Een manier om de klimaatverandering te bestrijden is het gebruik van duurzame energie. ''Als waterschap Rivierenland willen we energieneutraal worden. Dit zullen we gaan doen met behulp van meer windenergie en zonne-energie, maar ook andere duurzame innovaties zullen we nodig hebben om dit te kunnen bereiken'', vertelt Schlösser enthousiast.

Meer berichten