Stolpersteine op Jodenstraatje 1, 2010.
Stolpersteine op Jodenstraatje 1, 2010. (Foto: WG Stolpersteine Tiel)

Kinderraad laat Stolpersteine weer glimmen

De kinderraad van de gemeente Tiel zal maandag 25 maart de Stolpersteine in de binnenstad gaan schoonmaken. De steentjes zijn negen jaar geleden geplaatst. Inmiddels zijn ze zo vuil geworden dat ze nauwelijks meer zichtbaar zijn.

Tiel - De kinderraad zal ondersteund worden door veteranen van de Stichting Veteranen 2 Can Rule, die ook de Stolpersteine buiten de binnenstad zullen gaan oppoetsen.

Stolpersteine worden ook wel struikelstenen genoemd, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Het zijn steentjes van 10x10 cm, voor de laatste zelf-gekozen woning van slachtoffers van het nationaal-socialisme. Er zit een messing plaatje op, waarin de naam, geboortedatum en plaats en datum van overlijden van de betrokkene zijn aangebracht. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die sinds 1995 in heel Europa al 70.000 Stolpersteine heeft geplaatst. Zij herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten die door de nazi’s zijn vermoord.

In Tiel zijn in 2010 21 Stolpersteine geplaatst, voor twintig Joodse slachtoffers en een Jehova’s getuige. Dit is gebeurd om de lessen uit onze geschiedenis niet verloren te laten gaan voor toekomstige generaties. De leden van de kinderraad vertellen over hun activiteiten in hun schoolklas, zodat de schoonmaakactie een breder effect zal hebben.

De bijeenkomst van de kinderraad begint om 15.30 uur en eindigt om 17.00 uur in de raadzaal, Ambtmanstraat 13 in Tiel. Belangstellenden zijn welkom.

Meer berichten