Leon Gerritse en Tim Dulmen, onwerpers van de wagen, zijn druk met laswerkzaamheden bezig. 25 of 30 eendjes.... een fikse klus!
Leon Gerritse en Tim Dulmen, onwerpers van de wagen, zijn druk met laswerkzaamheden bezig. 25 of 30 eendjes.... een fikse klus! (Foto: )

Allemaal eendjes: 'Ik heb er eendje!'

Leo Gerritse en Tim van Dulmen, de ontwerpers van de corsowagen van Kerk-Avezaath, zijn al druk met de laswerkzaamheden bezig. Terwijl een paar andere vrijwilligers druk zijn met schuim en staal, hebben zij de zoveelste eend ''gelast''. De maquette telt 25 eenden, maar het kunnen er maar zo dertig worden.

Door Evert Scheffer

KERK-AVEZAATH - ''Iedereen kan in principe gemist worden, maar ontwerpers voor een corsowagen niet. En dat legt gelijk veel druk'', zeggen Leo en Tim, die nu voor het vijfde jaar op rij een ontwerp hebben gemaakt voor de corsowagen van Kerk-Avezaath. ''We denken best vaak aan stoppen. Er gaat erg veel tijd in de wagen zitten en we hebben ook een baan, familie en vrienden. En je zit in de mooiste tijd van het jaar, als het heet is, toch een aantal dagen in de week in de hal. Gaan we nog een jaar door? Willen we nog wel door? Hebben we nog puf om weer wat op touw te zetten? Allemaal vragen die opkomen als het corso voorbij is. Maar ja… we kunnen het corso ook niet missen en wat is een corsoclub zonder ontwerpers? Die liggen ook niet voor het oprapen.'' En dus hebben ze er voor het vijfde jaar op rij weer een jaartje aangeplakt.

Geintje

Tim, oorspronkelijk afkomstig van de corsoclub Drumpt, is helemaal van de 3D en had het idee iets te willen maken met plastic, water en glans. ''Laten we voor de gein badeendjes maken'', was zijn plan. Leon, een kei in tekenen, zag daar wel iets in en samen kwamen ze na anderhalve dag uiteindelijk uit bij het eendjesspel, zoals je dat op de kermis hebt. Van die eendjes, die kinderen uit het water kunnen vissen. En zo werd het thema van de corsowagen van Kerk-Avezaath ''Ik heb er eendje''. Een geintje is serieus geworden.
'We zoeken in iedere wagen een uitdaging voor onszelf en natuurlijk de bouwers'', zegt Tim. ''We weten dat we niet hoog eindigen. Als we de middenmoot halen, is het al helemaal geweldig. En een plek onderaan? Ja, dat is even superzuur, maar we drinken er geen biertje minder om. Integendeel zelfs.''

Duo

Een duo als ontwerper vinden beiden erg goed werken. ''Je ziet het bij steeds meer corsoclubs'', zegt Leon. ''Bij een kleine corsoclub heb je als ontwerper veel verantwoording. De grootste druk is, dat je er iedere avond moet zijn. En dat wilden we niet meer. Als duo kun je overleggen en elkaar afwisselen. Dat scheelt enorm.''
Kerk-Avezaath gaat dit jaar weer voor 'bijzonder': Een gedeelte plakken en een gedeelte alternatief materiaal. Een paar jaar geleden werd er volop kaarsenwas gebruikt, dit jaar speelt plastic een belangrijke rol. ''Noem het een soort van uitdaging'', zeggen de ontwerpers. ''Op een of andere manier trekken we de aandacht naar ons toe''. Een geintje blijkt plotseling een hele mooie wagen te worden.

Meer berichten