De grote familie Van Sterkenburg konden niet allemaal op de plaat, maar de meesten staan erop.
De grote familie Van Sterkenburg konden niet allemaal op de plaat, maar de meesten staan erop. (Foto: Theo van Dam)

Boek en reünie van grote familie Van Sterkenburg

Afgelopen zaterdag, 16 maart vond in de Tricht de grote reünie van de Culemborgse boerenfamilie Van Sterkenburg plaats. Bijna 160 familieleden kwamen van heinde en verre, zelfs vanuit het buitenland, om elkaar in een gezellig samenzijn te ontmoeten. Op het erf werden de gasten door jonge familietelgen op hun paard verwelkomd. Het was een vrolijk en hartelijk weerzien. Maar liefst 4 opeenvolgende generaties waren aanwezig, de oudste 90 jaar en de jongste een paar maanden oud. Allemaal afstammelingen van Don Johannes van Sterkenburg (1873-1935) en Wilhelmina Schouten (1872-1944) die bijna een eeuw geleden de karakteristieke boerderij De Rozenburg in de voormalige 4e Hondsteeg, de huidige Oranje Nassaulaan, eigenhandig bouwde en waarin tegenwoordig nog altijd een Van Sterkenburg woont.

CULEMBORG - Door familieleden uit diverse generaties werd met veel plezier gemusiceerd. Natuurlijk werd er gespeeld op de trekharmonica, het instrument dat vroeger op aardig wat boerenerven of - bruiloften te horen was. Maar ook fluit, gitaar en piano waren van de partij. Zo klonken naast de overbekende boerenliedjes stemmige en klassieke melodieën en zorgden met name de jongere generatie voor de ruige muziek van Pink Floyd.

Een van de hoogtepunten was het steltlopen, ooit een favoriet spel van de kinderen op en rond het boerenerf van de Rozenburg. Een van die kinderen, Annelies van Sterkenburg, maakte er later met haar eigen kinderen een act van op jaarmarkten en braderieën. Inmiddels heeft zij de techniek ervan doorgegeven aan nog weer jongere nakomelingen. Halverwege het feest verscheen de amper 16-jarige Rebecca van Sterkenburg op 2,5 meter hoog op stelten, gehuld in een kleurrijk Venetiaans kostuum. Dit unieke spektakelstuk kon rekenen op veel bijval.

Iedereen genoot van de heerlijke maaltijd bij de Leidsche Hoeven. Na afloop kreeg ieder familielid als aandenken een kopie van een speciaal voor deze reünie ontworpen familiewapen met daarop de wapenspreuk: Sterk van geest en zacht van gemoed.

Nog steeds blijken in de jongste generaties nazaten werkzaam te zijn in het boerenbedrijf. Een relatief groot aandeel zet in deze tijd het werk van hun stamvader Don Johannes voort in akkerbouw, fruitteelt of veehouderij. Een Van Sterkenburg wil nog steeds - als het effe kan - de touwtjes graag in eigen hand houden en baas blijven op zijn eigen erf.

Wilt u meer over deze boerenfamilie weten, dan kunt u het bijna 400 pagina’s tellende, rijk geïllustreerde boek Kroniek van een Boerenfamilie - kopen of bestellen bij het Elizabeth Weeshuismuseum in de Herenstaat te Culemborg. Ook kunt u contact opnemen met de auteur van het boek, Joop de Vries, via het nummer: 06-20360216.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden