Culturen ontmoeten elkaar. De Tielse Najat Aoulad-Hadj, gewoon uit de Heiligestraat, verhuurt en verkoopt Marokkaanse/Arabische feestjurken, Jeanet van Dijk van 'Tante An' en haar dochter lopen haar modeshow.
Culturen ontmoeten elkaar. De Tielse Najat Aoulad-Hadj, gewoon uit de Heiligestraat, verhuurt en verkoopt Marokkaanse/Arabische feestjurken, Jeanet van Dijk van 'Tante An' en haar dochter lopen haar modeshow. (Foto: )

Volgend jaar nog meer nationaliteiten

Zondagmiddag. Het is druk op het anders om deze tijd zo rustige schoolplein van het Lingecollege aan de Heiligestraat in Tiel. Auto's rijden af en aan, weinig mannen, opvallend veel vrouwen. Dat kan ook niet anders want in de aula van de school is het Tielse Multiculturele Vrouwen Verwenfeest.

Door Marjon de Lange

Tiel - Het wordt voor de tweede keer georganiseerd door de vrijwilligersorganisatie Netwerk Women United Tiel. Een burgerinitiatief ondersteund door Mozaïek, de Tielse Welzijnsorganisatie. Malika Bahar, de initiatiefneemster van deze actieve vrouwen, opent de middag, onder andere samen met Carla Kreuk, die benadrukt dat zij in haar werk als Tielse wethouder vele sterke vrouwen tegenkomt en dat zij blij is dat al die vrouwen met elkaar in contact komen.

Langs de kant zijn tafels waar allerlei lekkers verkocht wordt. Om te proeven, direct op te eten, of mee naar huis te nemen. "Ik was bijna tien toen we naar Nederland verhuisden", vertelt een Tielse dame die nootjes, chocolade en dadels verkoopt. "Ik vind een middag als dit erg gezellig. Het draagt bij aan de eenheid van de Tielse bevolking. Het is jammer dat er nog zo weinig Nederlanders zijn. Elkaar leren kennen is namelijk belangrijk om elkaar te respecteren. Het is ook jammer dat er niet zoveel bezoekers zijn als vorig jaar."

Goede doelen

De entree is twee euro. Dit komt geheel ten goede aan Netwerk Women United. Zij gaan hiermee meerdere initiatieven bekostigen. "Als wij onszelf daarmee in beeld kunnen brengen dan kan op een later tijdstip wellicht hiervoor subsidie gevraagd worden", aldus een dames van de werkgroep. De opbrengst van de vele gevarieerde hapjes is voor de maaksters en verkoopsters zelf. "Zodra ik winst maak gaat dit naar de moskee", vertelt één van hen.

Bijzonder zijn ook zeker de Tielse scholieren die geld verzamelen voor Kosovo. "Wij sparen voor de stichting Bozporus, wij gaan acht dagen met hen naar Kosovo om daar een basisschool op te richten", vertellen de drie vriendinnen enthousiast.

Nationaliteiten

Ondertussen wordt er een thee-dans opgevoerd in traditionele Marokkaanse kleding uit de beroemde Blauwe stad Chefchaouen. Vele nationaliteiten dansen hand in hand. Blokjes kaas worden rondgedeeld terwijl er ook soep met dadels gegeten wordt (een Marokkaans gerecht). Multicultureel maar wel met een Afrikaans tintje. "Het zou leuk zijn als volgend jaar nog meer nationaliteiten deze middag bezoeken, Poolse vrouwen zijn natuurlijk ook welkom", alle dames kijken er naar uit.

Meer berichten