Foto:

Straatnamen voor Forteneiland Parijsch

Het college heeft de straatnamen van het deelgebied Forteneiland in Parijsch vastgesteld. Het gaat om Arsenaal, Batterij, Beersluis, Bastion, Torenfort en Waaiersluis. De namen van het Forteneiland hebben een link met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die loopt ten westen van Culemborg.

Culemborg - De commissie naamgeving van de gemeente Culemborg had een voorselectie van namen gemaakt. Het gebied Forteneiland ligt ten zuiden van de sportheldenbuurt en ten westen van de Laan naar Parijsch.

Een arsenaal is een gebouw waar wapens en munitie geproduceerd, gerepareerd en opgeslagen worden.

Batterij: Een gebouw of locatie waar artillerie geschut staat opgesteld ter verdediging van het achterliggende gebied of havenmond.

Bij fort Everdingen liggen drie sluizen voor de inundatie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg. De meest opvallende is de beersluis.

Een Bastion of ook wel bolwerk genoemd is een uitspringend verdedigingswerk van aarde of steen dat deel uit maakt van een vesting of een fort.

Een torenfort is een type fort gebouwd in de 19e eeuw.

Een waaiersluis is een speciale sluis, die als voornaamste eigenschap heeft dat hij tegen de waterdruk in geopend en gesloten kan worden. Hij werd begin negentiende eeuw uitgevonden door Jan Blanken.

Meer berichten