Kunstenaar, boomverzorgen én natuurliefhebber Jos Bregan, onderaan de stam van de 150 jaar oude beuk is de schimmel duidelijk te zien
Kunstenaar, boomverzorgen én natuurliefhebber Jos Bregan, onderaan de stam van de 150 jaar oude beuk is de schimmel duidelijk te zien (Foto: )

Kunstenaar trekt zich lot zieke boom aan

De rode beuk voor zorgcentrum Walstede aan de Tielse Konijnenwal staat er al zo'n 150 jaar. Maar niet lang meer, de oude stadsboom is ziek en moet worden gekapt. Jos Bregman trok zich dit lot aan. Uit respect voor de natuur maakt hij kunst van de oude boom.

Door Marjon de Lange

Tiel - "Ik wil graag aandacht vestigen op alle bomen in Nederlandse steden, ze worden onnodig versnipperd, anoniem afgevoerd om verbrand te worden in energiecentrales", vertelt Jos, "Ook deze beuk, terwijl hij hier al zo'n 150 jaar staat. Er is toch voor gezorgd, zes generaties lang. Ik wil de boom niet kappen, maar ga hem 'oogsten'. Wat er van de boom overblijft ga ik zo goed mogelijk bewaren."

Geboortering

Kappen is onvermijdelijk. De boom is onder aan de stam aangetast door tonderzwam waardoor hij hol is aan de basis. "Daardoor kan hij omwaaien. Dat is gevaarlijk. Maar ik wil gewoon niet dat deze boom zo maar verloren gaat. Hij staat al afgebeeld op een hele oude ansichtkaart van Tiel, hij stond in het plantsoen van Huize Walstede", gaat Jos verder. "Ik wil iets nuttigs doen met het hout en heb nu bedacht dat ik de stam in schijven laat zagen. Ik noem het geschiedenisschijven. De dunne schijven zijn te koop voor 30 euro per stuk en dan markeer ik de geboortejaarring van de koper met zijn naam. Aan de achterkant maak ik een haakje, de schijf kan dan aan de muur hangen. Van dikke schijven maak ik bijzondere salontafeltjes, met een onderstel en ook weer een markering bij de ring van het geboortejaar. Die verkoop ik voor 75 euro.

Technasium

De opbrengst gaat hij gebruiken voor een educatief project. "Ondernemers kunnen een 'probleem' bij het Tielse Lingecollege indienen waarmee de leerlingen van hun Technasium dan aan de slag gaan om er een oplossing voor te bedenken. Ik heb gevraagd manieren te bedenken om hout van bomen zoals deze bij Walstede te slijten aan de stadsmens", aldus Jos, "leerlingen uit de bovenbouw gaan met hun idee een soort voorstelling maken waarmee ook meteen het verhaal van de boom vertelt wordt." Volgens Jos mag dat van alles zijn, met als presentatie bijvoorbeeld een script, voordracht of een filmpje op YouTube.

Afscheid

Om op een waardige manier afscheid te nemen van de boom wilde Jos eigenlijk in de boom klimmen om de top eruit te zagen. "Maar dat mocht helaas niet van Walstede, ze vonden het risico dat ik eruit zou vallen te groot, ik wilde daarmee aandacht vragen voor de situatie, de boom verdwijnt, het straatbeeld wordt nooit meer hetzelfde. Ooit klommen Druïden (priesters uit de tijd van de Kelten, voor Chr. - red.) in heilige bomen om het een gouden sikkel de top te redden, deze mocht namelijk de grond niet raken. Zoiets had ik ook bedacht, maar dan wel met veilige touwen en klimtuig.

jos@natureaccess.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden