Op Goede Vrijdag wordt de levende kruisweg door Tiel opgevoerd, de stoet loopt door het centrum van Tiel en speelt situaties van toen na
Op Goede Vrijdag wordt de levende kruisweg door Tiel opgevoerd, de stoet loopt door het centrum van Tiel en speelt situaties van toen na (Foto: )

Geen paasvuur, wel levende kruisweg

In Tiel wordt op Goede vrijdag, 19 april, het christelijke paasfeest weer op een traditionele manier gevierd. Verklede vrijwilligers lopen de zogenaamde 'Kruisweg', dwars door het centrum van Tiel. Hiermee doen zij de laatste gang van Christus na en staan zij stil bij de belangrijkste gebeurtenissen van deze lijdensweg.

Door Marjon de Lange

Tiel - Het is een waar schouwspel, er gaat een hele organisatie aan vooraf. Regisseuse Mathilde van de Berg vertelt erover. "Het is de vijfde keer dat we dit doen, eerst in Culemborg, nu al weer een paar jaar in Tiel. We lopen gewoon door de binnenstad en gaan dit jaar over de Tielse Groenmarkt. Het idee hierachter is dat Christus toentertijd ook gewoon door de straten moest lopen, mensen zagen hem en praatten erover. Sommigen sloten zich aan bij de stoet. En dat mag nu uiteraard ook weer. Belangstellenden zijn welkom, we beginnen in de Dominicuskerk (Katholiek, St. Walburg-red.) en eindigen dit jaar in de Sint Maartenskerk (Kerkplein-red.)."

Kruiswegstaties

"De lijdensweg van Christus kennen we van schilderijen en beeldhouwwerk. Er zijn 14 momenten van de wandeling die nagespeeld worden tijdens zo'n kruisweg, vanaf dat hij ter dood veroordeeld wordt tot en met het kruis. Die 14 momenten noem je 'kruiswegstaties'. Wij spelen die momenten na tijdens onze voorstelling. De eerste twee bedrijven in de Dominicuskerk. Daarna sleept een acteur het kruis door de binnenstad, onderweg stoppen we acht keer om telkens een scene na te spelen, bijvoorbeeld als Christus hulp krijgt bij het dragen van het kruis of als hij zijn heilige moeder ziet. Bij al die momenten is een kleine lezing om uitleg te geven. In de stoet loopt ook kinderkoor Doreminucus mee, zij zingen onderweg en treden ook na afloop op in de Maartenskerk."

Acteurs

Alles wordt verzorgd door een enthousiaste groep vrijwilligers. "Niet alleen uit Tiel, er zijn ook mensen uit Culemborg en Beesd bij", vervolgt Mathilde, "we beginnen half november al met de voorbereidingen, houden daarna een aantal repetitieavonden, twee zaterdagmiddagen en op Goede Vrijdag vanaf 13.00 uur de generale repetitie. Het schouwspel begint om 15.00 uur." Er zijn op straat verkeersleiders aanwezig om de stoet en de toeschouwers te begeleiden. "De acteurs dragen traditionele kleding, uit de Romeinse tijd. Wij mogen de kostuums lenen van de Stichting Corbvlo. Zij maken de Romeinse geschiedenis levend, bijvoorbeeld met hun film over gladiatoren en lezingen en bezoeken aan festivals."

Belangstelling

De organisatie mag op grote Tielse belangstelling rekenen. "Vorig jaar waren er uiteindelijk ruim 100 toeschouwers", vervolgt Mathilde. "Het leeft echt in Tiel. Wij doen dit vooral ook om mensen de betekenis van Paasfeest weer uit te leggen. Wat vieren we eigenlijk en waarom zijn we vrij."

tiel.protestantsekerk.net/

Meer berichten