Wethouder Daan Russchen (PvdA) overhandigt de sleutel van de elektrische leenauto aan Coby Mol van Signaleringsgroep Ingen Leeft
Wethouder Daan Russchen (PvdA) overhandigt de sleutel van de elektrische leenauto aan Coby Mol van Signaleringsgroep Ingen Leeft (Foto: )

Russchen: 'Dorpsauto moet gaan leven'

Mobiliteit is al lange tijd een ingewikkelde kwestie in de kleinere dorpskernen van de Gemeente Buren. Hier dacht Signaleringsgroep Ingen Leeft precies hetzelfde over. Na een informatieavond kwam het plan: er moest een deelauto komen. En dat is gelukt. Vanaf deze week kan het dorp gebruik maken van een dorpsauto.

Door Pim Huberts

Ingen - ''De hybride deelauto kan gebruikt worden door iedereen met een rijbewijs. Van jonge families tot ouderen, iedereen kan vanaf nu gebruik maken van een 'tweede auto''', vertelt Coby Mol in haar welkomstspeech bij de opening van het project.

''Het moet inderdaad nog uitwijzen of mensen daadwerkelijk gebruik gaan maken van de auto. Ingen zal in ieder geval mobieler moeten worden, zoals ook op de informatiebijeenkomst duidelijk werd, en zo'n auto werkt daar aan mee'', aldus de initiatiefneemster en vrijwilligster bij Signaleringsgroep Ingen Leeft.

Project

Dat men geïnteresseerd is in het idee van een deelauto in de kleinere dorpskernen, was ook te zien aan het aantal vertegenwoordigers dat bij de opening was verschenen. Van dorpshuisvrijwilligers tot de provincie, allen waren aanwezig. Ook EcoBuren en Mozaiek Welzijn denken mee. Jan Theunisse van Mijndorpsauto.nl, waar de Ingense auto gereserveerd kan worden, vertelt meer over dit project: ''Als een deelauto zoals deze een succes wordt, gaan we ook in andere dorpskernen auto's neer zetten. Je zou dit project in Ingen als een soort pilot kunnen zien van een mogelijk groter regionaal project.'' Of het project van de Ingense dorpsauto gaat slagen, zal de tijd moeten uitwijzen. Op het moment van de opening had nog niemand zich gemeld om de auto te huren.

Burgerinitiatief

Het handjevol mensen dat bij de opening aanwezig was, werd verrast door wethouder Daan Russchen die al toeterend de nieuwe auto voorreed. ''Dit is het ideale voorbeeld van burgerparticipatie. De inwoners van Ingen proberen zelf het probleem op te lossen, en daar steunt de gemeente ze absoluut in. Ik hoop daarom ook dat de auto snel kilometers zal maken en onderdeel van het dorp wordt'', zegt Russchen enthousiast.

Huren

''Iedereen kan de auto huren, dus ook inwoners uit Maurik en Eck en Wiel mogen gebruik maken van de auto. Als ze maar een rijbewijs hebben natuurlijk en ze de auto kunnen ophalen in Ingen'', vertelt Coby Mol verder. ''En als het een succes wordt komt er misschien nog een extra auto, maar ook elektrische huurfietsen of scooters zijn een optie voor de toekomst. We zullen zien hoe het dorp op deze auto zal reageren, en of deze vorm naar de mobiliteitsbehoefte van Ingen zal voldoen en of de auto überhaupt gebruikt wordt.''

Meer berichten