Nieck tijdens een jungle tocht op Dominica. (Foto: van Nieck Arendsen)
Nieck tijdens een jungle tocht op Dominica. (Foto: van Nieck Arendsen) (Foto: Onbekend)

16-jarige Nieck Arendsen na 12.000 zeemijl terug in IJmuiden

Voor de familie Arendsen uit Beusichem breekt een lang verwacht moment aan. Na een schoolprogramma van een half jaar aan boord van het Tall Ship de Thalassa komt op 20 april Nieck Arendsen in IJmuiden aan. Het zal een afscheid en een weerzien tegelijk zijn. Afscheid van je ‘familie aan boord’ waar je een half jaar lang lief en leed mee gedeeld hebt, weerzien met je ouders, zusje, opa's en oma's familie en vrienden die je een half jaar gemist hebt.

Beusichem - Half oktober vorig jaar vertrok de Thalassa vanuit IJmuiden voor haar ‘Rondje Atlantic’. School at Sea is de organisatie achter dit project met 35 leerlingen, 5 docenten, 4 bemanningsleden en een kapitein. Tijdens het project wordt het schoolwerk aan boord gemaakt. Ondertussen vaart het schip naar de Canarische en Kaapverdische eilanden, steekt ze de oceaan over naar Dominica, Curaçao, Aruba, San Blas eilanden (Panama) en Cuba. In Panama en Cuba wordt er een reis over land gemaakt in kleine groepjes waarin de leerlingen zelf besluiten waarheen, hoe te reizen, waar te slapen en wat te eten. Daar hebben ze een budget voor gekregen. Van Cuba naar Bermuda dan over de Oceaan naar de Azoren en weer terug naar IJmuiden. Onderweg worden expedities, uitwisselingen met andere scholen en verschillende (culturele) activiteiten georganiseerd.

''Voor Nieck is het de reis van zijn leven. Hij heeft keihard gewerkt om het benodigde budget voor deze tocht bij elkaar te krijgen.’ aldus zijn moeder. ‘Hij heeft het afgelopen half jaar enorm veel gezien en geleerd en nieuwe vrienden gemaakt voor het leven. We hebben zelf af en toe contact met hem gehad per mail, als er al internet was.''

''Met z’n drieën de hele dag voor 45 man koken en afwassen, in een klein, slingerend keukentje, of midden in de nacht je bed uit omdat je dienst hebt is best pittig'', zegt Maick Arendsen de vader van Nieck.

Van een rustig vakantietochtje is dan ook geen sprake. Alles aan boord doen de leerlingen zelf, onder toeziend oog van de bemanning. Navigeren, zeilen, eten koken, wassen, opruimen en schoonmaken. Ook houden ze dag en nacht de wacht tijdens het varen op zee. Daarnaast wordt het schoolwerk gedaan. Hiervoor zijn vijf docenten aanwezig en volgt elke leerling zijn eigen lesprogramma dat in samenspraak met hun middelbare school in Nederland is opgesteld.

De planning is dat de Thalassa op 20 april om 11.00 uur door de kleine sluis in IJmuiden vaart. Vanaf 10.30 uur verzamelen familie en vrienden zich langs de kade.

Meer berichten