Leerlingen van Lek en Linge geven een uiteenzetting van het armoedebeleid.
Leerlingen van Lek en Linge geven een uiteenzetting van het armoedebeleid. (Foto: Theo van Dam)

Scholieren geven hun input voor armoedebeleid in Culemborg

“Hoe zouden we je kunnen helpen als je een probleem hebt met geld?” Die vraag stelde de gemeente Culemborg aan twee VMBO-2 klassen van Lek en Linge.

Culemborg - Afgelopen week hebben de leerlingen onderzoek gedaan om op deze vraag antwoorden te vinden. Onder begeleiding van Speaking Minds droegen deze jongeren bij aan de ontwikkeling van het armoedebeleid in onze gemeente. Donderdag 18 april brachten zij hun advies uit aan wethouder Collin Stolwijk. Dat gebeurde tijdens een feestelijke slotbijeenkomst op het Stadhuis.

Onderzoeksmethoden

De scholieren gingen afgelopen week op onderzoek uit. Zij gebruikten daarbij verschillende onderzoeksmethoden. Zo hadden zij gesprekken met de wethouder, met beleidsmakers en met ervaringsdeskundigen die zelf schulden hebben gehad. Ook brachten zij een bezoek aan een aantal organisaties en stuurden ze een vragenlijst uit. Resultaten van hun onderzoek presenteerden de scholieren donderdag in de raadszaal met informatiestands, waar men heen kon om met de leerlingen in gesprek te gaan.

Over Speaking Minds

Speaking Minds is een project dat jongeren en beleidsmakers aan elkaar koppelt. Om samen na te denken over armoede- en schuldenbeleid. Doel van de bijeenkomsten was om jongerenparticipatie te stimuleren en te komen tot inclusiever beleid. De gemeente stelde een vraag en de jongeren presenteerden uiteindelijk hun adviezen aan de wethouder Collin Stolwijk, waarna wethouder Stolwijk uitvoerig inging op hetgeen de leerlingen hebben gepresenteerd. Speaking Minds is een project van Save the Chidren, Defence for Children en Stimulansz.

Meer berichten