Mirthe Broekhof uit Culemborg, finaliste van de NOS Jeugdjournaalwedstrijd 2019 (foto: Mirjam Broekhof)
Mirthe Broekhof uit Culemborg, finaliste van de NOS Jeugdjournaalwedstrijd 2019 (foto: Mirjam Broekhof) (Foto: Mirjam Broekhof)

Culemborgse in finale Jeugdjournaal

Het filmpje dat ze maakte over haar woonplaats Culemborg bracht Mirthe Broekhof (11) in de finale van de NOS Jeugdjournaalwedstrijd 2019. Op zondag 16 april ging ze in Hilversum de eindstrijd aan met negen andere presentatoren in spe. Alhoewel de hoofdprijs aan haar neus voorbij ging, heeft ze volop genoten: "Het was echt súperleuk."

Door Corien Remijn

Culemborg - De appel valt niet ver van de boom in de familie Broekhof. Moeder Mirjam is fotograaf en werkte voorheen als journalist. Een oom van Mirthe werkt bij de televisie en hielp met de opname en montage van het filmpje van één minuut dat Mirthe instuurde voor de presentatiewedstrijd. Mirthe: "Ik wilde graag iets van Culemborg laten zien en een rommelmark met dieren leek me leuk. Ik had wel een plan maar de vragen voor het interview bedacht ik daar pas, omdat ik niet wist wie mee wilde werken. Mijn oom heeft alles met zijn mobieltje opgenomen." De commissie die haar filmpje selecteerde uit 633 inzendingen roemt haar spontaniteit en enthousiasme. Mirthe snapt dat wel: "Ik ben niet verlegen en klets altijd wel veel. Ik maak ook al een paar jaar korte filmpjes van mezelf met de app Tik Tok en die bekijk ik dan met vriendinnen."

Spannende finale

Alhoewel het gezin er rekening mee hield dat Mirthe kans maakte op een finaleplaats, was de verrassing groot toen ze één van de gelukkigen bleek te zijn. Een al eerder gepland weekendje Limburg werd iets ingekort zodat ze op zondag 16 april tijdig in Hilversum konden zijn voor de finale. Na het ontvangst in het NOS-gebouw op het Media Park werden haar ouders en zus elders beziggehouden terwijl de tien finalisten werkten aan drie praktijkopdrachten in de strijd om de hoofdprijs: een 'gouden' microfoon en een reportage maken voor het NOS Jeugdjournaal. De jury bestond dit jaar uit verslaggever Bart van het Jeugdjournaal, vlogger en zangeres Famke Louise en de winnaar van vorig jaar, Julian. De eerste opdracht was het schrijven en presenteren van een tekst voor een nieuwsitem. "Dit was de leukste opdracht maar ook de moeilijkste. Ik was nog best zenuwachtig en er waren ook overal camera's", vertelt Mirthe. "Daarna moesten we een bijzondere vraag bedenken voor een persconferentie met Famke Louise. Ik vroeg haar waar ze graag goed in zou willen zijn, naast rappen en zingen. Haar antwoord? 'Haren knippen!" Als laatste moesten de finalisten een idee presenteren voor een eigen reportage voor het Jeugdjournaal. Mirthe koos voor bakken als thema, omdat ze daar zelf ook zo van houdt. Helaas greep ze uiteindelijk naast de hoofdprijs maar dat kan voor haar de pret niet drukken: "De winnaar was echt goed en het was hartstikke gezellig met de groep, met allemaal kinderen van negen tot twaalf jaar. En er waren heel veel lekkere ongezonde dingen!" En haar toekomst? "Ik wilde altijd iets met mode of styling gaan doen, maar presenteren lijkt me nu toch ook erg leuk. Maar deze week moet ik eerst de CITO eindtoets van school doen", besluit ze nuchter.

Meer berichten