Het terrein van de voormalige school zou groot genoeg zijn voor een wijkcentrum met gebedsruimte en parkeerplaatsen. (Foto: Jan Bouwhuis)
Het terrein van de voormalige school zou groot genoeg zijn voor een wijkcentrum met gebedsruimte en parkeerplaatsen. (Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Vooral angst om parkeren en uitzicht

Moskee El Hassani aan de Tielerwaardlaan wil meer ruimte. Zij hebben hun oog laten vallen op het voormalig basisschoolgebouw aan de Maurikstraat 1 in Tiel. Op dinsdag 16 april werd in het schoolgebouw een informatieavond over de toekomstplannen en het wijzigen van het bestemmingsplan druk bezocht.

Door Marjon de Lange

Tiel - "Ik woon hier nu anderhalf jaar", vertelt een bewoonster van het aangrenzend appartementengebouw aan de Maurikstraat. "Ik heb de school nog even kort meegemaakt, het is nu heel rustig hier in mijn buurt. Hoeveel drukte gaat het geven als hier een wijkcentrum met moskee komt?" Enkele van haar buren en ook bewoners van de flat aan de overkant vragen zich dit ook af. "Ik kijk nu over de school heen, ik zie de Waal, bij hoog water zie ik de boten voorbij varen, blijft dat wel zo als het gebouw de hoogte in gaat", aldus een bewoner van de flat aan de overkant.

Meerwaarde

Het is de bedoeling dat de nieuwbouw meerwaarde aan de hele wijk Tiel West gaat geven. "West is nu de enige wijk zonder wijkcentrum", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Vroeger was er wijkcentrum, De Poort, maar dat is al geruime tijd gesloten. De bedoeling is dat op de plaats van de school een wijkcentrum komt. Een sociaal cultureel centrum waar de hele wijk gebruik van kan gaan maken. In het centrum komt een religieuze ruimte in de vorm van een moskee.

Groen

"Ik woon twee weken hier tegenover", vertelt een buurman, "ik schrok in eerste instantie wel een beetje; blijft er wel genoeg groen, kom ik niet in de schaduw te zitten?" De architect vertelt dat circa 60 procent van het terrein gebruikt kan worden voor bebouwing, er zal genoeg overblijven voor groen en parkeren. "Het is eigenlijk nog te vroeg om uitspraken te doen over de vorm en de hoogte van het gebouw", vertelt hij. "Er moeten echter wel etages komen omdat er anders minder ruimte is voor multifunctioneel gebruik en dan bovendien ook minder parkeerplaatsen op eigen terrein." Hij verzekert de aanwezigen wel dat het gebouw qua stijl bij de omgeving gaat passen, de entree blijft aan de kant van de Maurikstraat. De kant van de Nieuwe Tielseweg wordt ook representatief, zodat er een mooi stadsbeeld blijft als men Tiel door Tiel rijdt. Als er meer bekend is dan komen er meer informatieavonden.

Parkeren

De reactie op de nieuwbouw zijn doorgaans positief, hoewel vele buurtbewoners zich wel sceptisch uitlaten over het parkeerprobleem. "Bij het vrijdagmiddaggebed en op islamitische feestdagen is het een chaos bij ons in de buurt", zegt een bewoonster van Maurikstraat / hoek Waardenburglaan. "Overal in de buurt van de huidige moskee wordt geparkeerd. De hele wijk is vol. Hoe willen ze dit gaan doen als dit straks een wijkcentrum is? Wie weet hoeveel bezoekers er dan komen. Ik geloof nooit dat de parkeergelegenheid op eigen terrein dan wel genoeg is."

Meer berichten