De Beusichemse auteur Karel Ouburg schreef met 'Hongerwinter 1944-'45, een persoonlijk getint oorlogsboek. (Foto: Jeroen Verheul)
De Beusichemse auteur Karel Ouburg schreef met 'Hongerwinter 1944-'45, een persoonlijk getint oorlogsboek. (Foto: Jeroen Verheul) (Foto: )

Deze tijd begrijpen door Hongerwinter

De Beusichemse auteur Karel Ouborg heeft met 'Hongerwinter 1944-'45' een fraai stukje vaderlandse en persoonlijke geschiedenis opgetekend. "Ik vind de honger die de mensen in het Westen geleden hebben een onderbelicht onderwerp."

Door Arno voor de Poorte

Beusichem - 'Voor ieder die er kennis van wil nemen maar zeker voor de mensen die na 1945 zijn geboren'. Zo begint Ouborg (88) zijn boek met bijzondere oorlogsherinneringen als jongeling thuis en op een boerderij in Overijssel. Het boek staat bol van de herinneringen aan de de barre, laatste oorlogswinter. Met name in het westen van Nederland werd tijdens de laatste oorlogswinter, die van 1944-'45, grote honger geleden.

Naar schatting twintigduizend mensen kwamen om door de honger en de kou. Deze oorlogswinter kwam bekend te staan als de Hongerwinter. Ouborg beschrijft in zijn boek met een bijzonder scherp oog voor details hoe hij de oorlog doormaakte. Hij vertelt dat hij zijn tijd op een boerderij in Overijssel 'niet had willen missen'. Karel Ouborg heeft een bijna fotografisch geheugen. "De herinneringen uit mijn jeugd kunnen jongere generaties helpen hun tijd beter te begrijpen, hoop ik", zegt hij. Het boek vertelt het verhaal van de oorlog door de ogen van de hoofdpersoon Johan. Het zijn feitelijk de eigen herinneringen van Ouborg. Hij was negen jaar toen de oorlog begon. Hij woonde in Voorburg. Johan haalt met zijn vriendjes de gevaarlijkste streken uit, maar kon door zijn interesse in techniek ook thuis van dienst zijn. Met een fiets op zolder en verandering van enkele fittingen zorgde hij er voor dat er af en toe licht was. Ouborg: "We moesten er wel om de beurt op zolder voor fietsen met de dynamo aan."

Houten banden

Hij gaat er ook op uit naar boeren op een fiets met houten banden en een houten bak op twee wielen om melk en aardappels te bemachtigen in ruil voor opgehaalde schillen. Zo zorgde hij er ook voor dat er voldoende hout was om de keuken, waar ze met z'n zessen in woonden, te verwarmen. Als in de winter 1944-'45 alleen maar suikerbieten op de bonkaarten verkrijgbaar zijn, vertrekt hij met zijn oudere broer naar Overijssel. Karels oudere broer had zich eigenlijk moeten melden voor de Arbeitseinsatz. Ze komen bij een boer door bemiddeling van de ondergrondse, het verzet. Johan maakt het boerenleven, zowel de winter als het voorjaar en een deel van de zomer mee, toen bijna alles met de hand en paard & wagen gebeurde. Ouborg: "Al het werk heb ik daar gedaan. Deze periode in mijn leven had ik niet willen missen. Er waren onderduikers bij de boer en er was een geheime plaats midden in de hooiberg waar we naar radio Oranje luisterden om het verloop van de oorlog te volgen." Naar eigen zeggen is Ouborg fysiek tot weinig meer instaat. De enige bijdrage aan bewustwording die ik kan doen, is over de oorlog schrijven. En dat doe ik heel graag. "Het boekje van 91 pagina's kost 9 euro en is te bestellen via j.k.ouborg@kpnmail.nl.

Meer berichten