Nieck aan boord van de Thalassa.
Nieck aan boord van de Thalassa. (Foto: onbekend)

Havoleerling Nieck terug van half jaar zeilen

Nieck Arendsen uit Beusichem had de tijd van zijn leven toen hij het afgelopen zes maanden deelnam aan School at Sea. De 16-jarige leerling van ORS Lek en Linge Culemborg ging echter zo op in de leuke dingen van de indrukwekkende zeereis, dat zijn schoolwerk er helaas bij inschoot.

Culemborg - Nu moet hij waarschijnlijk havo 4 overdoen. Een les voor volgende deelnemers.

Bij School at Sea varen ruim dertig leerlingen van 15-16 jaar uit Nederland en Vlaanderen vanaf september tot mei volgend jaar op de driemaster Thalassa het zeegat uit om al varend te leren. Of al lerend te varen, dat kan ook. De reis gaat naar de Cariben en terug, met een aantal stops. Onderweg voeren de scholieren opdrachten uit. Daarnaast is er een aangepast schoolprogramma. Daarmee kun je, mits goed uitgevoerd, bij terugkeer in Nederland zo je klas in stromen. Dat vraagt discipline. "Ik ben veel te laat met schoolwerk gestart," bekent de goedlachse Nieck. "Eenmaal aan boord wilde ik alles meemaken: de boot, de walvissen en dolfijnen onderweg, 's nacht de sterren zien, vrienden maken, tot laat film kijken, er was altijd wel wat te doen. Dat was mijn valkuil. Bij School at Sea hameren ze er op dat je tijdig aan je school begint, maar je hebt ook zelf verantwoordelijkheid."

Hij kwam op het idee dankzij schoolgenoot Fien Brandsma. Die was aan boord tijdens de editie 2017/18. "Ik reis toch al graag en toen ik de filmpjes zag van de blauwe zee met de witte stranden, wist ik dat ik mee wilde." Vanaf dat moment stond veel in het teken van School at Sea. Zo'n trip kost 22 duizend euro, door de deelnemer zelf op te brengen. "Ik had twee baantjes, deed klussen en kreeg ook geld toegestopt. Op 1400 euro na, heb ik het bedrag gehaald. Die moet ik nog aan mijn ouders betalen." Nieck kijkt tevreden terug op de in totaal 12 duizend zeemijl die hij in een half jaar heeft afgelegd. "Ik heb vooral mezelf goed leren kennen, dat zie ik als de grootste winst." Zijn mooiste ervaring? "De San Blas eilanden in Panama. Het ideale plaatje. En het meest indrukwekkend waren Kaapverdië en Dominica. Ik zou het zo weer doen!"

Voor teamleider havo Martie Doré heeft de reis van zijn pupil twee kanten: “Het is enerzijds teleurstellend dat Nieck tijdens de reis onvoldoende kennis en vaardigheden heeft opgedaan om volgend schooljaar met zijn klasgenoten in het examenjaar te kunnen starten. Deelname aan dit avontuur kost Nieck een extra jaar, en dat is niet wat Nieck, School at Sea en Lek en Linge voor ogen hebben gehad. Aan de andere kant heeft Nieck door deze reis veel levenservaring opgedaan met veel waardevolle leermomenten op andere gebieden dan de schoolvakken. Voor Nieck is het een geweldige, onvergetelijke ervaring geweest. En dat pakt niemand hem af.”

Meer berichten