Het zaterdagse 'Doedemee Plein" in Zinder van Creatief Platform Tiel. Iedereen mag aanschuiven en meedoen. (Foto: Jean-Paul Opperman)
Het zaterdagse 'Doedemee Plein" in Zinder van Creatief Platform Tiel. Iedereen mag aanschuiven en meedoen. (Foto: Jean-Paul Opperman) (Foto: Jean-Paul Opperman © )

Creatief Platform Tiel nu volwassen

Door Corien Remijn

Initiatiefgroep wordt stichting

In krap twee jaar tijd groeide Creatief Platform Tiel uit van een idee van twee Tielenaren tot een officiële stichting waarin tientallen mensen samenwerken om meer kleur te brengen het stadscentrum. De stichting timmert flink aan de weg met laagdrempelige creatieve activiteiten en presentaties. "We zijn er voor alle kunstenmakers en levenskunstenaars", aldus initiatiefnemer Frans Ebing.

Tiel - "Zullen we eens bespreken hoe we meer reuring in de binnenstad kunnen krijgen?" vroeg Tielenaar Frans Ebing op zekere dag aan plaatsgenoot Jean-Paul Opperman. Tijdens hun gesprek werd het eerste zaadje voor Creatief Platform Tiel geplant. Een zaadje dat snel groeide, want op de eerste bijeenkomst voor mensen die wilden meedenken kwamen al meer dan twintig mensen af. Het was een bont gezelschap van ondernemers, kunstenaars, beleidsmakers en betrokken bewoners, met sterk uiteenlopende ideeën en verwachtingen. Er moesten dus keuzes worden gemaakt. Kwam de focus bijvoorbeeld te liggen op commerciële activiteiten of meer op het activeren en samenbrengen van inwoners? Het werd het laatste.

Activiteiten

Stichting Creatief Platform Tiel is gericht op het stimuleren van (straat)theater, beeldende kunst en muziek. Elke zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur kan iedereen binnenlopen bij het DoedeMee Plein in Zinder om te tekenen, schilderen of op een andere manier creatief bezig te zijn. Muziekmakers kunnen zich aanmelden voor een plaatsje op het podium. Voor een goed gesprek met andere kunstenmakers is er het borreluur in Hexagon, op elke laatste donderdag van de maand van 19.30 tot 20.30 uur. "We nemen ook vaak deel aan activiteiten van andere organisaties. Zo hebben we ooit 18 peren beschilderd voor een kunstproject en staan we vaak met een kraam of workshop op evenementen. Volgend jaar organiseren we een multicultureel kunstfestival", legt Opperman uit. Ebing, met nadruk: "Onze activiteiten zijn laagdrempelig en open. Je hoeft echt geen kunstenaar te zijn om mee te doen, al zijn die ook welkom. Het gaat erom dat je je creativiteit durft te laten zien. Het gaat om het gezamenlijke, het plezier, niet om wie de beste is."

Stichting na 1 jaar

Op 5 mei 2018 presenteerde Creatief Platform Tiel zich voor het eerst aan breed publiek met een kunstmarkt op Bevrijdingsdag. Dit jaar stonden ze er weer, vlak voordat het initiatief werd omgezet in een officiële stichting. "Als stichting is het makkelijker om grote activiteiten te organiseren en fondsen te werven. We hebben heel veel uit eigen zak betaald maar gelukkig krijgen we nu soms steun van sponsors. Ook Zinder helpt ons", legt kersverse voorzitter Truus Thijssen uit. "Extra hulp bij de organisatie van activiteiten is trouwens erg welkom want er liggen nog veel goede plannen op de plank. Enne..we hebben het heel gezellig met elkaar!"

creatiefplatformtiel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden