Esther Beets pakt nationale titel en ticket Ahoy Cup

ECK EN WIEL – Esther Beets behoort tot de top van de turnsters in de derde divisie. Met de nationale titel op sprong gaf zij zondag extra glans aan een tweedaags optreden met meerdere hoogtepunten.

Hieraan voorafgaande had zij zaterdag met een negende plaats in de meerkamp al een visitekaartje afgegeven. De gymnaste van DOS Sportief bleef slechts zestiende punt verwijderd van het erepodium. Zij was lange tijd in de race voor een medaille. Aan de finish volgde er toch nog een onverwachte beloning met een invitatie voor de Ahoy Cup bij het NK in Rotterdam op zondag 23 juni.

In Vianen ging het in een loeispannende vierkamp om tienden van punten. In een veld van liefst zes-en-dertig concurrenten ontpopte Esther Beets zich tot een serieuze kandidaat. Bij de sprong (waardering 11.500 punten) behoorde zij tot de beste vier van het veld. De brug ongelijk gaf een ander beeld door het missen van de vereiste amplitude. Met 9.950 punten liet zij hier zeker een halve punt liggen. Het zelfvertrouwen in eigen kunnen was er niet door geknakt. Integendeel, op de evenwichtsbalk volgde een sierlijke oefening in een geperfectioneerde uitvoering. Met 11.750 punten leidde dat tot nieuwe kansen. De vloeroefening bood daartoe de gelegenheid. Met 11.250 punten kwam er een uitstekend cijfer op de display, maar nipt onvoldoende om de beste drie te bereiken. Het totaal van Esther Beets kwam daarmede op 44.450 punten.

Kleine verschillen

Bij de toestelfinales was de spanning te snijden. Zeker bij het onderdeel sprong, waar het niet om tienden van punten draaide, maar om honderdsten. In deze finale telde het gemiddelde van twee verschillende sprongen. Beets koos voor volledige zekerheid en vertrouwde op een correcte uitvoering. Geheel terecht, want daarin kende zij een excellent optreden. Haar schroefsprongen blonken uit door zuiverheid. Met 11.433 punten kwam zij verrassend op een gedeelde eerste plaats. De gouden medaille liet een droom uitkomen.

Met haar geweldige seizoen – gelardeerd met een reeks aan prijzen – zette Esther Beets haar club DOS Sportief landelijk op de kaart. Niet eerder reikte een turnster van de club tot deze hoogte. Clubcoach en turngoeroe Cees van Cuijlenburg – die zelf de finale bijwoonde – zegt daarover: ’’Zij heeft meer gedaan dan prijzen winnen. Laten zien dat in de gemeente Buren de nieuwe sporthal dringend nodig is. Niet alleen om talent de ontwikkelen, maar ook voor alle recreatieve sporters. In feite kansen geven aan iedereen. Maar ook om nieuwe sporten te introduceren. Wie toekomstgericht denkt heeft geen aanmoediging nodig. De tijd van de gewone gymzaaltjes ligt al ver achter ons’’.

De turnster van DOS Sportief krijgt op zondag 23 juni op het NK in Rotterdam de kans om opnieuw furore te maken. De KNGU heeft daar een extra wedstrijd ingelast om de Ahoy Cup, waarin de beste turnsters van de categorie junior en senior strijden. Een invitatie die voor Esther Beets ’’de slagroom op de taart’’ is.

Bij foto’s:

• Goud in de landelijke finale op het onderdeel sprong. Esther Beets wil graag op plaats 1 gaan zitten om de vreugde hierover te illustreren.
• De gouden medaille in de landelijke finale is in de nog jonge sportcarrière van DOS-gymnaste de hoogst gewaardeerde prijs.
• Blijheid alom bij Esther Beets. Strijden om de hoogste eer, dus een spontane lach met de sporthal in Vianen als decor.
• Een geweldige score op de evenwichtsbalk. Vooral de uitvoering krijgt een hoge waardering.
• Esther Beets (turnster in midden met rood pakje) tijdens het inturnen op vloer bij de landelijke finale.
• Na afloop kijken naar de volgorde. Coach Manuela van Biesbergen overlegt met Esther Beets en moeder Anja Beets kijkt belangstellend mee.
• Esther Beets heeft een uitstraling die haar manier van turnen aantrekkelijk maakt.

FOTO’S: MANUELA VAN BIESBERGEN/CEES VAN CUIJLENBURG

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden