Ondanks een rookverbod op het hele ziekenhuisterrein wordt het voormalige rokersbankje nog volop benut door rokers.  (Foto: Corien Remijn)
Ondanks een rookverbod op het hele ziekenhuisterrein wordt het voormalige rokersbankje nog volop benut door rokers. (Foto: Corien Remijn) (Foto: Corien Remijn)

Menig patiënt vindt rookverbod onzin

Sinds 1 januari 2019 is niet alleen het gebouw, maar ook het hele terrein van Ziekenhuis Rivierenland tot rookvrije zone verklaard. De afdakjes voor rokers zijn verwijderd en wie toch een sigaret opsteekt, wordt door beveilingspersoneel dringend verzocht de peuk te doven of elders een plekje te zoeken. Wat vinden patiënten en bezoekers ervan?

Door Corien Remijn

Tiel - Een man en vrouw steken op het voormalige rokersbankje tegenover de ingang een sigaret op. "Hé, ze hebben het hokje weggehaald! Hoe moet dan nu als het regent?" vraagt de vrouw zich verbaasd af. Als een beveiliger het stel even later aanspreekt wordt hen pas duidelijk dat roken tegenwoordig op het hele terrein verboden is. "Sinds januari al? Dat wisten we niet", zegt de vrouw met enige irritatie in haar stem. Van hun stuk gebracht zoekt het koppel een plek waar wel gerookt mag worden. Aan de rand van de weg dan maar, al is dat een extra stuk lopen voor de hoogzwangere vrouw. Zij verblijft in het ziekenhuis, haar man houdt haar gezelschap. "Verwachten ze soms dat mensen zomaar stoppen met roken als ze naar het ziekenhuis gaan?" vraagt hij zich hardop af. Zij: "Als niemand last heeft van de rook, moet je het toch zelf weten? Als ik niet rook, raak ik helemaal in de stress en dat is echt niet goed voor de baby." Het stel blijft rustig maar vindt de nieuwe maatregel duidelijk onzin. Die mening wordt gedeeld door de andere patiënten en bezoekers die de verslaggever spreekt. "Het is je eigen keus om te roken", klinkt het regelmatig, of "Het is een verslaving, daar stop je niet zomaar mee." Zelfs een patiënt die vol overtuiging is gestopt met roken, vindt dat de keuze vrij moet zijn zolang anderen er maar geen last van hebben.

Rookbeleid

Walter Post, communicatiemedewerker van het ziekenhuis, legt uit waarom het rookbeleid is aangescherpt. "Het ziekenhuis is er om mensen gezonder te maken en heeft een voorbeeldfunctie. Samen met andere instellingen, sportclubs, bedrijven en de gemeente werken we ook toe naar een rookvrije generatie. We zijn er niet op uit om rokende patiënten te plagen maar we willen voorkomen dat jongeren gaan roken. Dan is het beter dat ze niet geconfronteerd worden met rokers." Het ziekenhuis is zich ervan bewust dat abrupt stoppen met roken bij een ziekenhuisopname kan leiden tot vervelende afkickverschijnselen als hoofdpijn, hoesten en stress. Verpleegkundigen bieden rokers daarom in overleg nicotinepleisters aan. "Bij hoge uitzondering zoeken we weleens een andere oplossing voor terminale patiënten die echt niet zonder sigaar of sigaret kunnen", vult Post aarzelend aan. Het beleid van het ziekenhuis past in het Nationale Preventieakkoord dat de landelijke overheid heeft afgesloten met meer dan 70 organisaties. Naast maatregelen tegen overgewicht en alcoholmisbruik staat daarin ook het streven naar een rookvrije generatie in 2040 met een verbod op roken bij zorginstellingen in 2025. Ziekenhuis Rivierenland is er dus ruim op tijd bij.

Meer berichten