Veel belangstelling in Erichem, TVE zelf haalde  in de ochtend de tweede en in de middag de vijfde plaats in de competitie.
Veel belangstelling in Erichem, TVE zelf haalde in de ochtend de tweede en in de middag de vijfde plaats in de competitie. (Foto: )

Erichemse touwtrekkers: met oude ijshockeyschaatsen de strijd aan

Onlangs op 19 mei vond de landelijke oostelijke competitie touwtrekken plaats in Erichem. Op zich vrij bijzonder want de meeste deelnemende teams komen echt uit het oosten van ons land. Erichem ligt centraal maar hoort bij de oostelijke competitie. Aan hen de eer gastheer te mogen zijn.

Door Marjon de Lange

Erichem - Aan het woord is Cor van Kuijlenborg, trainer en coach van Touwtrek Vereniging Erichem (TVE). "Het is sowieso een vrij kleine sport ook landelijk gezien. Erichem is het enige team uit Gelderland dat vandaag mee doet. Er zijn slechts vijftien touwtrek verenigingen in regio Oost en tien in regio West."

De vereniging in Erichem heeft slechts vijftien werkende leden en in totaal 35 leden. Op de dag zelf ontbrak het ze aan niets.

Touwtrekken blijkt een compacte maar wel een echte familiesport. Het enthousiasme gaat over van de ene generatie op de volgende. Op het zonovergoten terrein waar het toernooi plaats vindt, is het een drukte van belang. "We hebben gelukkig vele sponsoren, zestig maar liefst", vertelt Van Kuijlenburg, "en vele vrijwilligers die vandaag helpen. We proberen bijvoorbeeld wat te verdienen door de verkoop van consumpties.''

Strijdveld

Er zijn verschillende klassen in de touwtreksport, samengesteld op gewicht. Bijvoorbeeld niet zwaarder dan 680 kilo of klasse 600 kilo of vrije klasse (540 kilo). Een team bestaat uit acht personen, alleen bij de vrije klasse zijn het zes personen. De deelnemers moeten allemaal gewogen worden en de teams worden nauwkeurig gecontroleerd op gewicht. Gemengde teams zijn mogelijk. "Het is een vreselijke strijd op het veld", vertelt Van Kuijlenburg, "het gaat er hard aan toe, er wordt echt heel hard getrokken."

De touwtrekkers dragen zware schoenen met dikke zolen en grote ijzeren hakken. "Dat zijn oude ijshockeyschaatsen", legt speler Richard Pruijn uit, "ze worden speciaal omgevormd tot touwtrekschoenen, de schaatsijzers eraf en hele stevige zolen eronder. Vroeger droegen ze soldatenkisten."

Olympische spelen

"We hopen wel dat de sport aan populariteit gaat winnen en dan weer gaat groeien, touwtrekkers van alle maten zijn welkom, we zoeken vooral veel jeugdleden en we zijn ook op zoek naar damesteams", gaat Van Kuijlenburg verder. "In 1928 was het nog wel een Olympische sport, nu is er alleen nog touwtrekken op de World Games, de alternatieve Olympische spelen. We proberen weer een echte Olympische sport te worden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden