Wim de Boer bij de Tielse dorpspomp. (Foto: Jan Woldberg)
Wim de Boer bij de Tielse dorpspomp. (Foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Fractievoorzitter tegen wil en dank

De Partij van de Burgers werd de grootste partij en moest vol aan de bak om haar verkiezingsprogramma te vertalen naar de werkelijkheid van alledag. Men zette met VVD en PvdA een programma neer waar veel van de verkiezingsbeloften van de PvdB zouden kunnen worden gerealiseerd.

Door Jan Woldberg

Tiel - Nog maar net een jaar op weg wordt de coalitie geconfronteerd met enorme tegenvallers waarbij de meeste kroonjuwelen in de ijskast kunnen. Ook komt er nu een wisseling van de wacht. Fractievoorzitter Inge Joustra geeft wegens omstandigheden het stokje over aan Wim de Boer.

Hoewel Wim al vier jaar meeloopt in diverse commissies is hij voor velen nog onbekend. Voor De Boer kwam het fractievoorzitterschap onverwacht, hij had liever deze raadsperiode in de schaduw nog wat willen rijpen. Wim stapt op een ongelukkig moment in nu er volgens wethouder Melisse tot op het merg moet worden bezuinigd."

Buren moeten meebetalen

"Wij hadden ons dat wel anders voorgesteld, maar pakken de verantwoordelijkheid. Tiel krijgt als centrumgemeente te weinig geld van het Rijk voor zorg en ondersteuning van kwetsbare inwoners. Daarom moeten we jaarlijks tussen 2 en 2,5 miljoen euro bezuinigen." Volgens De Boer gaat een beetje bezuinigen niet en is het hem een doorn in het oog dat voorzieningen waar ook buurgemeenten gebruik van maken door Tiel worden betaald. Het pontje over de Waal is wat hem betreft een goed voorbeeld. Een 'fifty-fiftyverhaal' zou volgens hem logisch zijn en dat gaat ook op voor andere voorzieningen. De Boer zou daar graag met raadsleden uit de regio, met de benen op tafel over willen sparren.

Ondanks de bezuinigingen wil de Boer investeren in een aantrekkelijk Tiel. "Wij moeten onze stad aantrekkelijk maken voor de hogere inkomens want dan alleen kunnen we met zijn allen de lasten dragen", stelt de Boer. Ook is de Boer zeer te spreken over de kwaliteit van de wethouders die in deze moeilijke tijd keuzes durven te maken en met verve de rug recht houden.

Waar omliggende gemeenten cadeautjes uitdelen aan de burgers moet volgens De Boer deze meevaller in de pot worden gestopt.

Aanpak leegstand

Een aantrekkelijke stad is voor hem ook de aanpak van de leegstand in de binnenstad. Als bedrijfsleider van café de Merkt was hij vaak de trekker voor meer bedrijvigheid. "Het Korenbeursplein is nu het voorbeeld waar ondernemers samen optrekken."

Op de markt zouden volgens Wim kramen en terrassen elkaar moet afwisselen en de Boer wil graag meedenken. Aan het eind van het gesprek komt ook de sportman om de hoek kijken. Wim is een fanatiek voetballer en heeft op een hoog amateurniveau geacteerd bij Lienden en de Treffers. Toen zijn cluppie Echteld belde omdat ze spelers tekort kwamen pakte Wim zonder na te denken zijn sporttas en toog hij na ons interview richting Echteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden