Jong en oud, hand in hand, als individu of als team, samen lopen voor het goede doel
Jong en oud, hand in hand, als individu of als team, samen lopen voor het goede doel (Foto: )

'Een emotionele rollercoasterrit'

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni werd de eerste Tielse SamenLoop voor Hoop gehouden. Maar liefst 550 wandelaars liepen voor het goede doel. Als individu, als team in estafette maar ook als survivor. Het was een mooie dag, druk, gezellig, warm maar vooral ook emotioneel.

Door Marjon de Lange

Tiel - De opbrengst van het evenement gaat naar het KWF, voor onderzoek naar de gevreesde ziekte. Geen wonder dat de opkomst groot is, iedereen kent wel iemand die kanker gehad heeft, er nog tegen vecht of inmiddels aan overleden is. "Ik heb dit jaar vier vrienden verloren aan die klote-ziekte", vertelt Ron Lekatompessy als uitleg waarom hij meeloopt. Hij hoort bij het team "Alé Rasa Beta Rasa" (Maleis - vertaling: Wat jij voelt, voel ik ook.) "Ons team bestaat uit 22 personen, we hebben een rooster met wandeltijden over 24 uur uitgesmeerd", aldus Vic Latumahina van het zelfde team, "we lossen elkaar af, twee uurtjes of vier uurtjes. Het is een multiculturele groep met Molukkers, Hollanders, een Turkse, Thaise, Iraanse en Marokkaanse wandelaar."

Emotie

Het evenement vindt plaats rond en in de buurt van de Sint Maartsenkerk. Vooral de opening is een emotioneel gebeuren. In de kerk hebben zich namelijk eregasten van de wandeling verzameld. Zij worden de 'survivors' genoemd, oftewel overwinnaars. Het zijn allen mensen die de ziekte overwonnen hebben of er nog tegen vechten. Zij brengen de kracht op om te wandelen, voor hún goede doel. Na de opening van de middag door Mike Blom lopen de 'survivors' vanuit de kerk door een erehaag van andere wandelaars, vrijwilligers en belangstellenden. Voorgegaan door burgemeester Beenakker en Peggy van den Kerkhof, initiatiefneemster en organisator van het hele gebeuren. Menig traantje vloeit, er wordt onderweg geknuffeld, mensen houden elkaar vast. Het zijn kippenvel-momenten, ondanks de haast tropische warmte. De openingstoespraak van burgemeester Beenakker maakt ook het nodige los. Hij vertelt openhartig over het overlijden van zijn schoonouders aan de ziekte.

Workshops

Maar er is meer, het grasveld voor de kerk is een gezellig horeca-plein. Langs de paden staan allerlei kraampjes, zoals die van KWF-Tiel die zonnebrand en informatie verstrekt en dringend op zoek is naar nog meer vrijwilligers. Binnen in de kerk worden er workshops gegeven zoals mandala tekenen, massages, reiki en sneldichten. De SamenLoop-wandeling gaat de hele nacht door. Sommige wandelaars doen voor het goede doel een paar uurtjes mee. Vooral dankzij de teams wordt het toch een drukke nacht. Ook elders in Tiel want in café de Beurs wordt een Rocknacht gehouden. Onder de wandelaars enkele muzikanten die de hele nacht doorspelen. Bands zoals Crowman's Hill en Urft XL treden belangeloos op. Deze opbrengst is ook voor het KWF, en alle beetjes helpen. Zaterdagavond werd het parcours verlicht met kaarslicht.

Meer berichten