Gemeente wil 20.000 euro besparen op het carillon, niet alleen beloning maar ook onderhoud zit daar bij in. Het monument zal in verval raken.
Gemeente wil 20.000 euro besparen op het carillon, niet alleen beloning maar ook onderhoud zit daar bij in. Het monument zal in verval raken. (Foto: )

Klinkt straks altijd zelfde deuntje in Tiel?

Gemeente Tiel zit in de financiële problemen. Ze moeten jaarlijks 2 tot 2,5 miljoen bezuinigen om te kunnen overleven. Ze willen daarvoor snijden in cultuur en de ozb verhogen, maar willen ook stoppen met het carillon van de sint Maartenskerk. Daar gaan de bewoners echter niet mee akkoord.

Door Marjon de Lange

Tiel - Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek is zichtbaar ontroerd. "Ik wist niet dat het zo leefde onder de bewoners", zegt hij. "Ik krijg zo veel positieve reacties en waardering, er is zelfs een handtekeningenactie gestart." 70 keer per jaar komt Ruitenbeek naar Tiel om de Maartenstoren te beklimmen en het carillon te bespelen. "Ik speel live alle zaterdagen, feestdagen en in de zomermaanden extra op donderdagavonden. Maar ik maak ook de melodieën voor de computer. Als daar niemand meer voor is zal voortaan altijd hetzelfde deuntje klinken, daar zal Tiel niet blij mee zijn."

Opleiding

Beiaard wordt je niet zomaar. Ruitenbeek doorliep de Nederlandse Beiaardschool een speciale masteropleiding van het conservatorium te Utrecht. "De Nederlandse Beiaardcultuur staat als immaterieel erfgoed op de lijst van UNESCO", vertelt hij, "en het klokkenspel is nota bene een Tiels monument van de wederopbouw. Het carillon stamt uit 1964. Natuurlijk vind ik het vervelend mijn baan kwijt te raken, maar ik protesteer echt niet alleen voor mezelf. Ik ben pas de derde Tielse beiaardier sinds 1964 en ik wil dat er ook nog een vierde en vijfde na mij komt. Het carillon is onlosmakelijk verbonden met Tiel, ik heb altijd deelgenomen aan alle evenementen. Met het smartlappenfestival speel ik een uur lang smartlappen en tijdens Dickens zorg ik voor kerstliedjes. Het is een hele studie en voorbereiding."

Petitie

Donderdag 13 juni is er tijdens de raadsvergadering een inspraakmoment over de bezuinigingen. Martin van der Mark, voorzitter van de Tielse Oudheidkamer gaat er heen. "Dat doe je toch niet", zegt hij over de plannen van de gemeente, "de kerk met carillon hoort bij Tiel. Het carillon is in 1964 betaald door de Tielse gemeenschap." Hij laat een lijst zien uit het archief met daarop bedragen en de schenkers, personen, groepen, verenigingen en instellingen. Namen zoals 'leerlingen technische school, Shell, diverse banken, doktoren, V&D, het Anjerfonds en het Polderdistrict. De oudheidkamer is een handtekeningenactie gestart. Op diverse plaatsen in Tiel liggen lijsten en er is ook een petitie die online ondertekend kan worden (zie www.petitie24.nl).

Erfgoedbeleid

"Wat de gemeente wil doen is in strijd met het erfgoedbeleid wat eerder dit jaar vrolijk aangekondigd werd", vervolgt Van der Mark. "In 2017 organiseerden wij een erfgoedsymposium, dat willen we dit najaar herhalen. We hebben als voorlopige titel 'Tiel twee jaar verder en een carillon armer?' gekozen." De oudheidkamer dient een bezwaarschrift in bij de raad samen met de handtekeningen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden