Het actieve bestuur van de stichting op de stijger voor hun waalschokker, Jaap Kupperveld, Rob Edelbroek, Marianne en Roemer Daalderop (vlnr).
Het actieve bestuur van de stichting op de stijger voor hun waalschokker, Jaap Kupperveld, Rob Edelbroek, Marianne en Roemer Daalderop (vlnr). (Foto: )

Ook vrouwelijke schippers zijn welkom

Waalschokker Neeltje Jantje is een varend monument. Het vissersschip is gebouwd in 1931 en is de enige nog varende van deze soort. In de thuishaven Tiel wordt hij bevaren en onderhouden door vrijwilligers. Zij zoeken uitbreiding op allerlei gebied. Maar vooral zijn zij op zoek naar schippers.

Door Marjon de Lange

Tiel - "Het mogen natuurlijk ook vrouwelijke schippers zijn", lacht Marianne Daalderop. "Ze moeten wel een vaarbewijs hebben en met een marifoon om kunnen gaan. Als ze de Waal op gaan moeten ze dat namelijk melden aan de toren bij de sluis omdat er veel beroepsvaart op de rivier is." De Neeltje Jantje is gerenoveerd in 1993 en te bewonderen in de Tielse haven. Geïnteresseerden kunnen een vaartocht reserveren. "Er kunnen maximaal 12 personen mee, het kost 85 euro per uur. Op onze website kan men kiezen uit leuke arrangementen, een vrije vaartocht is ook mogelijk. Onze ervaren schippers vertellen de gasten aan boord onderweg over het leven op de rivier."

Vrijwilligers

"Alles wordt gedaan door vrijwilligers, het meeste tijd gaat zitten in de organisatie van de tochtjes", vervolgt Marianne. "Er gaat ook veel tijd en vooral veel geld op aan onderhoud. Gelukkig hebben we sponsoren zoals voor verf en diesel en bedrijven die doneren mogen als tegenprestatie een tochtje maken. We gaan toch ook proberen om meer inkomsten voor de stichting te krijgen. Natuurlijk zijn nieuwe sponsoren welkom maar we willen ook de Neeltje Jantje zelf geld laten verdienen, door meer pleziertochten te gaan maken.

Elektromotor

Aan boord van het schip hangt de authentieke geur van motorolie en diesel. "Onze grote wens is een elektromotor voor de boot in plaats van de huidige vervuilende en lawaai makende motor. Maar dan moeten we wel veel geld zien te verdienen. Origineel heeft een waalschokker helemaal geen motor. De vissersboot liet zich namelijk stroomopwaarts meeslepen en liet zich dan weer stroomafwaarts afzakken. Dan werden de netten pas uitgegooid en de vis gevangen. De dieselmotor is er later pas ingebouwd ingebouwd."

Naamgever

Hoewel de schuit diverse eigenaren gehad heeft, is de naam nog origineel. Er zijn nog nabestaanden van de eerste eigenaar uit 1931, die de boot liet bouwen. Neeltje was zijn overleden schoonmoeder en Jantje zijn overleden dochter.

Evenementen

Neeltje Jantje doet jaarlijks mee aan Tiel Maritiem. "Dat evenement wordt dit jaar helaas overgeslagen", zegt Marianne. "Dat komt door de verbouwing van de kademuur. Voor ons jammer want het is een leuke manier voor promotie. Gelukkig doen we dit jaar mee aan de Tielse Open Monumentendag op zondag 15 september. De Neeltje Jantje is in de A-categorie ingeschreven in het Nationaal Register Varende Monumenten en mag de naam Varend Monument voeren.

Meer berichten