Van links naar rechts in een showroom woonkamer in de grote Secunda-winkel aan de Spoorstraat: Jan, Nancy, Josine en Ageeth
Van links naar rechts in een showroom woonkamer in de grote Secunda-winkel aan de Spoorstraat: Jan, Nancy, Josine en Ageeth (Foto: )

Vrijwilligers bij de kringloop: 'Als eerste zie ik het nieuwste spul'

Kringloopwinkel Secunda is jarig. Het is dit jaar al weer 15 jaar geleden dat de vestiging aan de Tielse Spoorstraat open ging, enkele jaren geleden gevolgd door de stadswinkel aan de Waterstraat. Secunda lijkt er voor en door vrijwilligers.

Door Marjon de Lange

Tiel - We spreken met een aantal enthousiaste medewerkers van Secunda. Jan Bouwknegt (64 jaar) staat aan de prijstafel. "Ik ontvang goederen die al gesorteerd zijn. We hebben een map met standaardprijzen en aan de hand van de conditie bepaal ik de verkoopprijs", vertelt hij. Er komt van alles binnen, van heel oud tot splinternieuw in de verpakking. "Ik heb 43 jaar bij een bank op kantoor gewerkt. Door een reorganisatie verviel begin 2017 mijn functie. Ik was nog te jong om thuis te blijven zitten, op mijn leeftijd vind je niet snel wat anders." Hij werkt nu als vrijwilliger bij Secunda. "Eigenlijk zou ik niet anders meer willen", bekent hij eerlijk. "Ik hoor vaak dat ik mijn beroep misgelopen ben, ik ben hier echt thuis. Vooral door het omgaan met mensen, mijn collega's, klanten. Er is hier veel ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ik begeleid ze en dat is heel erg dankbaar werk." Het geeft hem duidelijk energie.

Modeopleiding

Maar niet alleen hem, Ageeth Buzink werkt als vrijwilligster in de winkel in de binnenstad. "Ik kom ook van een bank, na 20 jaar moest ik weg en ben toen vrijwilligerswerk gaan doen, het is een goede manier om je leven te vullen als je even niet weet wat je doen moet. Ik bleef in het ritme en het heeft me veel gebracht. Ik liep zo maar binnen bij Secunda, iets met mode leek me wel wat. In de Waterstraat ben ik helemaal op mijn plaats. Ik ben een modeopleiding gaan volgen en intussen heb ik weer vast werk bij een modewinkel. Secunda was mijn stage. Ik heb veel geleerd en blijf het erbij doen een dag in de week!"

Kringloopfan        

Ageeth blijkt een echte kringloop liefhebber en dat is haar collega Nancy Wiemans zeker ook. "Ik ben gek op kringloop en recycling", vertelt ze enthousiast. "Ik werk al sinds mijn 14e in winkels. Ik zorg verder voor onze twee kinderen en ben ook vrijwilliger op hun school. Om lekker in het ritme te blijven werk ik al een paar jaar hier als vrijwilliger. Het is een leuk team, iedereen heeft respect voor elkaar. Het is fijn op de werkvloer, ik vind het belangrijk dat minder sterken in de samenleving een goede kans krijgen en draag daar graag aan bij. Het is hier nooit saai, de goederen zijn divers en ook de klanten zijn heel verschillend." Nancy werkt graag op haar vrije zaterdag. "Dan zijn de bezoekers meer ontspannen en is er nog meer sfeer", zegt ze.

Vrijwilligers

Josine van Vessem werkt er al negen jaar in vaste dienst. Ze benadrukt dat er vrijwilligers nodig blijven. Volgens haar heeft ze de leukste baan van de wereld. "Afwisselender en leuker is er niet hoor. Het is dankbaar en nuttig werk en iedereen past hiertussen. Jong en oud. We hebben met elkaar een goed gevoel."

Meer berichten