Henry Mentink uit Varik stond aan de wieg van MyWheels en is al ruim 25 jaar autodeler.
Henry Mentink uit Varik stond aan de wieg van MyWheels en is al ruim 25 jaar autodeler. (Foto: Onbekend)

'Rijk worden wij er alleen niet van'

Je huis verhuren via Airbnb is al aardig ingeburgerd, maar je eigen auto verhuren aan vreemden is voor veel mensen nog een stap te ver. Toch groeit het aantal autodelers sterk, ook in Rivierenland. Wat motiveert hen en werkt het?

Door Corien Remijn

Culemborg - Nienke en Tim Snijders uit Culemborg bieden sinds 2,5 jaar hun gezinsauto aan via het deelplatform MyWheels. Tim: "Op momenten dat-ie stilstaat kan hij net zo goed door iemand gebruikt worden. We bepalen zelf wanneer we de auto verhuren en aan wie. Onze huurders zijn vooral buurtgenoten zonder eigen auto en mensen die een grotere auto nodig hebben voor een vakantie of kinderfeestje. Rijk worden we er niet van, maar het dekt de kosten en het is beter voor het milieu."

Hoe werkt het?

Wie is aangesloten bij een autodeelplatform kan via internet een auto te huur aanbieden of er eentje reserveren. De eigenaar presenteert de auto op de website en bepaalt zelf de huurprijs en kilometervergoeding.

Het platform krijgt een deel van de opbrengst en zorgt in ruil voor de website, extra verzekeringen, pechhulp, solide huurafspraken en de financiële afhandeling. Tim vertelt: "Er is twee keer een kleine schade veroorzaakt aan onze auto en dat hebben we zelf met de huurder kunnen afhandelen, zonder beroep op de verzekering."

Eigenaren kunnen en moeten soms een apparaat in de auto laten installeren zodat ze niet meer zelf aanwezig hoeven te zijn om de sleutel over te dragen.

Online deelplatforms

Enkele bekende autodeelplatforms zijn Snappcar en MyWheels. Op www.snappcar.nl worden momenteel circa 35 deelauto's aangeboden in de regio Tiel-Buren-Culemborg-West Betuwe. Op mywheels.nl is het regionale aanbod iets groter, ongeveer 45 stuks. Het wagenpark varieert van kleine startersauto's en bedrijfsbusjes tot luxe bolides en oldtimers. Tim: "We ontdekten autodelen toen we op zoek waren naar een trouwauto. We hebben onze auto eerst op twee platforms aangeboden maar dat bleek voor ons niet nodig te zijn. Ik kan iedereen autodelen aanraden. Als je minder dan pakweg 10.000 kilometer per jaar rijdt, is het zelfs gunstiger om alleen nog te huren." Het zijn niet alleen particulieren die deelauto's aanbieden: ook autobedrijven doen mee. Zo heeft Visscher onder de naam Visscher2go een aantal deelauto's gestald nabij woonwijken en stations.

MyWheels

Henry Mentink uit Varik stond aan de wieg van het huidige MyWheels en was er jarenlang directeur. Henry: "In 1993 begon ik mijn auto te delen met een paar families door de sleutel onder een bloempot te leggen. Een belangrijke stap vooruit was de oprichting van coöperatie Wheels4all in 2003. Na de ontwikkeling van het online platform waarop particulieren zelf hun auto kunnen aanbieden is de naam in 2011 veranderd in MyWheels."

Meer berichten