Deze leerlingen van OBS De Bloeiende Betuwe uit Rhenoy wonnen de eerste prijs met hun werkstuk voor de regionale techniekwedstrijd.
Deze leerlingen van OBS De Bloeiende Betuwe uit Rhenoy wonnen de eerste prijs met hun werkstuk voor de regionale techniekwedstrijd. (Foto: Stichting Techniekwedstrijd)

Basisschool uit Rhenoy wint 15e regionale techniekwedstrijd

Het natte weer kon afgelopen vrijdag de pret niet drukken tijdens de slotmanifestatie van Techniekwedstrijd Rivierengebied. Honderden kinderen en leerkrachten genoten op het terrein van Bouwmensen in Geldermalsen van optredens, demonstraties en natuurlijk een feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs voor het beste werkstuk ging naar OBS De Bloeiende Betuwe uit Rhenoy.

Door Corien Remijn

Geldermalsen - Het is al de vijftiende keer dat Stichting Techniekwedstrijd leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs aan het werk zet met een uitdagend technisch thema. Dit jaar was de opdracht om een kettingreactie met bewegende onderdelen te maken naar eigen ontwerp. Er deden 450 leerlingen van 19 scholen mee. Dat leverde 81 creatieve en zeer gevarieerde werkstukken op die tijdens de slotmanifestatie tentoongesteld zijn in de hallen van Bouwmensen in Geldermalsen. Er zijn meer werkstukken gemaakt, maar soms ging het mis in de eindfase. Een leerling van de Leeuwenkuil in Beneden-Leeuwen vertelt beteuterd: "We ontdekten net dat de helft van de werkstukken nog op school staat. We kunnen ze nu niet meer inleveren."

Ontwerp en samenwerking

Naast veel zelfgemaakte dominostenen, knikkerbanen en wagentjes om de kettingreactie in beweging te houden verschijnen ook een bijl, een vulkaan en zelfs een complete draaimolen in werkstukken. "We hebben eerst op internet gekeken om ideeën op te doen. Het was hartstikke leuk om een kettingreactie te verzinnen maar best moeilijk om alles ook te laten werken", vertelt een leerling. Dat er hard is gewerkt, is wel duidelijk. Niet alleen door leerlingen en hun docenten, maar ook door de technische vrijwilligers van de stichting, die de scholen met raad en daad hebben bijgestaan. Tijdens de feestelijke slotbijeenkomst op 14 juni zijn de prijswinnaars bekend gemaakt. De jury beoordeelde niet alleen het eindresultaat, maar ook het logboek waarin de groepjes hun aanpak hebben vastgelegd. Informatie verzamelen, plannen en samenwerken zijn immers ook essentiële vaardigheden. De eerste, tweede en derde prijs gingen naar, respectievelijk, de Bloeiende Betuwe uit Renoy, de Achtbaan uit Tiel en de Prins Clausschool uit Tiel. Zij kregen een cheque voor technische materialen. De jeugdjuryprijs was voor de Tweestroom uit Altforst. De themaprijs, De Ceratec Award, ging ook naar de Prins Clausschool, de winnaar van vorig jaar. Zij kregen een goed gevulde gereedschapskoffer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden