Storytelling in Culemborg een groot succes


de Storytellers
de Storytellers (Foto: Karin van de Kar)

Storytelling in Culemborg een groot succes

Op 25 juni organiseerde DIVC (De Interculturele Vrouwen Culemborg) een eerste thema-avond STORYTELLING. Een groot succes en bovendien bijzonder feestelijk. Een zeer warme zomeravond en gelukkig was er airco in de zaal. Een gastvrij onthaal aan de verhalenvertellers en vele belangstellenden, ca. vijftig vrouwen voor inspirerende en zeer persoonlijke verhalen.

Culemborg - Vrouwen die in twee culturen leven en zich soms in twee moederlanden opsplitsen en zich nooit echt thuis voelen. Met altijd een worsteling om het leven passend te maken in een vreemde cultuur. En dan vooral doen wat van je verwacht wordt in de nieuwe omgeving en heimwee naar het geboorteland. Ook verder willen met het leven in het gekozen land en kansen en mogelijkheden benutten.

Prachtige verhalen over hoe misverstanden over en weer ontstaan, hoe er overal tradities zijn waar je soms afscheid van neemt, soms ook weer niet helemaal. Hoe je tegelijkertijd met nieuw gewoontes in aanraking komt en hoe je die eigen probeert te maken.

Wat denk je van een werkneemster die gemaand wordt tempo te maken en dit als compliment opvat, op Haïti betekent tempo maken dat je het juist rustiger aan doet. Of in Burundi, een groot compliment is het daar als je tegen een vrouw zegt dat haar ogen op die van een koe lijken. Een Nederlandse familie in een Afrikaans land krijgt bij het afscheid een geit voor op de lange thuisreis en gaat die onmiddellijk slachten!

Bij het afscheid van het vrijgezellenleven hoort een henna-ritueel in Turkije. Je kent het omdat jouw moeder het voor jou organiseerde. Vele jaren later biedt jij het henna-ritueel aan je eigen dochter aan en ontdek je pas de emotionele betekenis. Laten zien dat je verdrietig bent omdat je huis en haard verlaat.

En dan de Surinaamse vrouwen die al dansend het verhaal vertelden van het leven tijdens de slavernij, de dag dat ze een jutte rok en een jakkie aan mochten om het lichaam te bedekken. En het op het hoofd dragen van grote koperen bekkens om daarin gekochte goederen en stoffen voor hun meesteressen mee te verplaatsen. Hoe glimmender het koper en hoe meer spullen daarin gedragen werden, hoe groter de uitstraling van rijkdom voor de meesteres!

DJ Fatima zorgde voor de omlijsting op verschillende momenten. Op heerlijke klanken uit verschillende landen hebben we nog fijn gedanst.

Contact: www.divc.info of mail welkom@divc.info

DIVC - voor ons is het vanzelfsprekend dat iedereen kan meedoen, ongeacht cultuur, etniciteit, religie of opleiding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden