Kinderen van de Koningin Beatrixschool in Culemborg deden met Wethouder Joost Reus de Ren je Rol-afvalestafette.
Kinderen van de Koningin Beatrixschool in Culemborg deden met Wethouder Joost Reus de Ren je Rol-afvalestafette. (Foto: )

Avri: 'Niet alles zal helemaal perfect lopen'

De meeste inwoners in Rivierenland brengen vanaf 1 juli hun restafval naar ondergrondse containers. Daarmee willen de acht Avri-gemeenten de hoeveelheid herbruikbare grondstoffen verhogen en het aantal kilo's restafval verminderen. Een kleine 30 gemeenten in Nederland gingen Avri voor met positieve resultaten.

Culemborg - "Voor inwoners zal het omschakelen wennen zijn'', aldus Erik de Vries, directeur van Avri. ''Dat is begrijpelijk als je na jaren je restafval ineens anders moet aanbieden. Ook voor onze mensen is het wennen. Een dergelijk grote en complexe opgave hebben wij niet eerder aan de hand gehad. Behalve zorgen dat 514 nieuwe containers geplaatst konden worden moet er zoveel meer gedaan worden. Bijvoorbeeld het maken en plannen van meer dan 250 nieuwe routes, techniek inregelen, afvalpassen uitleveren en inwoners informeren.

Afronden

''We hebben met man en macht samen met de gemeenten gewerkt om 1 juli te halen. Er zullen zeker zaken nog niet helemaal perfect lopen en ook nog moeten worden afgerond. Daar werken we in de komende maanden aan. Het zal een paar maanden duren voor iedereen gewend is aan de nieuwe routines."

De ervaring leert dat met dit afvalsysteem het restafval van inwoners halveert. Joost Reus wethouder en voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Avri: "Ons doel is om meer bruikbaar materiaal uit restafval te halen. Herbruikbaar afval is grondstof voor nieuwe producten. Je hoeft die grondstof dus niet uit de aarde halen. Restafval is waardeloos, het kan alleen verbrand worden en is echt slecht voor het milieu.''

''Onze inwoners dragen hun steentje bij aan een prettige en gezonde leefomgeving door afval goed te scheiden. In 2018 begonnen we met 120 kilo restafval per persoon. Het doel voor 2020 is 75 kilo, in mei stond de teller op 109 kilo per persoon. We zijn dus al goed op weg. Uiteindelijk zullen we naar een circulaire economie gaan, waar restafval niet meer bestaat omdat alles hergebruikt wordt."

Meer berichten