91 jaar en jaarlijks 10.000 kilometers


Opa Cor Beck uit Tiel met zijn kleindochter tijdens hun goed verlopen, stiekeme ritje op de tandem. (Foto: Pauline Böckling)
Opa Cor Beck uit Tiel met zijn kleindochter tijdens hun goed verlopen, stiekeme ritje op de tandem. (Foto: Pauline Böckling) (Foto: )

91 jaar en jaarlijks 10.000 kilometers

Tielenaar Cor Beck (91) fietst jaarlijks meer kilometers dan menigeen per auto aflegt. En zeker degenen die zijn leeftijd hebben mogen bereiken. Hij trapt maar liefst 10.000 kilometer per jaar weg. Daar zaten onlangs een paar speciale tussen.

Door Arno voor de Poorte

Tiel - Cor Beck laat geen dag voorbij gaan om op zijn elektrische fiets, een Trek, te springen en 'zijn neus achterna te gaan'. Hij vertelt dat hij 'origineel uit Wamel komt' en zijn vrouw uit Dreumel. "Daarom fiets ik iedere zondag naar de overkant. Dan neem ik 'De Zakengids' mee en ruil ik die om voor 'De Maas en Waalkanter'. Zo blijf ik lekker op de hoogte van het nieuws van de overzijde van de Waal."

De rit gaat dan over de Tolbrug. Die is goed voor dertig kilometer op-en-neer. En 's avonds pakt Cor zijn Trek voor nog een rondje Tiel. Weer of geen weer. Hij trekt er altijd op uit. "Om storm geef ik niks. Met die trapondersteuning in de turbostand heb ik altijd de wind in de rug. Het is hele bergen niet gegeven om zo lang door te kunnen fietsen." Cor heeft geen idee waar zijn drang tot fietsen vandaan komt. Na het eten móet hij weg.

"Het gekke is dat ik op de fiets uitrust en ik wil graag wat om handen hebben. Voor mij is het een leuke hobby om te doen. Ik heb het verder heel goed naar mijn zin thuis, laat daar geen misverstand over bestaan, maar de hele dag stilzitten is nog steeds echt niks voor mij."

Na een dienstverband van veertig jaar bij Rijkswaterstaat in de buitendienst is Cor gewend om veel buiten te zijn. "Als ik op de fiets zit, dan komen er allerlei herinneringen aan vroeger naar boven. Die zijn stuk voor stuk mooi. Ik ga het liefst alleen, dan hoef ik aan niemand verantwoording af te leggen en heb ik niemand om op te hoeven letten."

Laatst maakte Cor een uitzondering op de regel van het solo-fietsen. Hij kreeg na een valpartij van zijn fiets een schattig kaartje van zijn kleindochter Sabine. Op de voorkant staat een afbeelding van een schilderij van Marius van Dokkum. Het plaatje toont een heer op leeftijd op een tandem met een dame achterop die dat bergop trappen graag aan de voorste overlaat. Op de binnenkant schreef kleindochterlief: "Zeg opa, wie is die dame met wie je aan mountainbiken was? Ik wist niet eens dat je een tandem had... Als je weer helemaal hersteld bent van je val, mag ik dan ook een keertje achterop? Ik heb altijd al op een tandem willen fietsen. Liefs Sabine." Cor trok zijn plan en ging met het idee naar een plaatselijke fietsenmaker. Die leende hem tot zijn verrassing zomaar een tandem uit om met zijn kleindochter een ritje te gaan maken. Hij had dat aan niemand verteld, zelfs niet aan zijn vrouw. "Van het ritje zijn foto's gemaakt. Die hebben we gebundeld in een boekje met de titel 'Stiekem fietsen', want niemand mocht het weten." Cor krijgt veel reacties tijdens zijn dagelijkse fietstochtjes. Vooral aan de 'overkant'. "Veel mensen schatten me een stuk jonger. Sommigen denken dat ik pas 82 ben. Ik ga door met het maken van mijn fietstochtjes totdat ik 103 ben, in ieder geval zo lang als ik het kan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden