'Kinderen bijna altijd als eerste de dupe'


De eerste foto van het nieuwe bestuur, in het midden Rijk van Alfen (boven) en Alice Tjaden (onder) zojuist beëdigd als regent/bestuurslid
De eerste foto van het nieuwe bestuur, in het midden Rijk van Alfen (boven) en Alice Tjaden (onder) zojuist beëdigd als regent/bestuurslid (Foto: )

'Kinderen bijna altijd als eerste de dupe'

Eind vorig jaar waren ze nog volop op zoek naar nieuwe bestuursleden. Gelukkig is dat inmiddels opgelost en kan het bestuur van de stichting, het college van regenten van het Burgerweeshuis in Tiel haar goede werk voortzetten. Op maandag 1 juli vond de benoeming plaats.

Marjon de Lange

Tiel - Mia van Amersfoort en Frits Coumans namen eerder afscheid, in februari kwamen Rijk van Alfen en Alice Tjaden voor hen in de plaats. Na een proefperiode volgde de aanstelling voor de komende jaren. "Ik ben nu de penningmeester", vertelt Rijk van Alfen (61 jaar). Hij komt uit Lienden, maar heeft een aantoonbare band met Tiel omdat hij al jarenlang bij de woningbouwvereniging SCW werkt (afdeling Financiën), en bovendien ook in de Raad van Toezicht van het Tielse Lingecollege zit. "Ik hoop dat ik met mijn achtergrond een bijdrage kan leveren aan dit goede werk. Niet alleen financieel, ook de doelgroep spreekt me enorm aan. Ik ben al 30 jaar betrokken bij de volleybalvereniging in Lienden. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk sport en spel voor jongeren is. Beweging in teamverband is een sociale ontwikkeling. Het is mooi jongeren te ondersteunen die moeite hebben met een plaats in de samenleving."

Gezondheidszorg

Eén van de doelstellingen van de stichting is het stimuleren van de gezondheid van jongeren en van mensen met een verstandelijke beperking. Niet alleen door sport ook in onderwijs en gezondheidszorg. Dat laatste is het vakgebied van Alice Tjaden, zij is daarmee een goede aanwinst voor het bestuur. "Ik woon al 25 jaar in Tiel en werk nu nog bij de GGD Rivierenland / Gelderland Zuid. Ik ga per 1 augustus met pensioen. Ik wil dan niet stilzitten en liep hier eigenlijk zo maar tegenaan. Ik was lid van het managementteam van de GGD en heb helaas vaak de onderkant van de samenleving gezien. Kinderen zijn bijna altijd als eerste de dupe. Maatschappelijke betrokkenheid is erg belangrijk."

Voorbeeldfunctie

Het gaat goed met de stichting. Zij hebben vorig jaar positief afgesloten en kunnen terugkijken op een groot aantal geslaagde projecten. "Ons voorbeeld wordt zelfs overgenomen", vertelt voorzitter Frans van Oostveen, "wij zorgen al langer voor de contributie van jongeren die anders in hun sport moesten afhaken omdat het niet meer betaalbaar was, voetbalverenigingen hebben dit nu van ons overgenomen." Hij vertelt ook dat er een afname in aantallen te zien is bij de Tielse Voedselbank en de Kleding- en speelgoedbank (KLESTEO). "Dat is positief, maar we zijn er nog niet. We hebben wel veel contact met andere organisaties en hebben ook het Tielse Armoedepact mede ondertekend." Voor kinderen die bekend zijn bij de Tielse voedselbank subsidiëren zij dit jaar de jeugdvakantieweken. De bestuursleden zijn terecht trots dat zij nog steeds bijdrage leveren aan het welbevinden van de Tielse jeugd, en zo hun oorspronkelijke, historische doel bereiken!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden