Op veerpont Pomona overhandigde wethouder Frank Groen symbolisch de sleutels van de veerpont aan de directeur van ODV Maritiem.
Op veerpont Pomona overhandigde wethouder Frank Groen symbolisch de sleutels van de veerpont aan de directeur van ODV Maritiem. (Foto: Jan Bouwhuis)

Nieuwe beheerder veer Tiel-Wamel

Woensdag 10 juli was de officiële overdracht van de exploitatie van de veerdienst Tiel-Wamel aan ODV Maritiem. Op veerpont Pomona overhandigde wethouder Frank Groen symbolisch de sleutels aan Arno Hoornweg, directeur van ODV. Drie schippers ontvingen bloemen.

Door Marjon de Lange

Tiel - Het voetveer verbindt Tiel met gemeente West Maas en Waal. Er was ook een delegatie van 'de overkant' aanwezig bij dit officiële moment. Eerder dit jaar begon de gemeente Tiel een aanbestedingsprocedure voor de veerdienst. Zij stelde een jaarlijks bedrag ter beschikking voor de exploitatie en ODV kon uit de voeten met dit voorstel. Het college besloot vervolgens dat ODV Maritiem de veerdienst de komende tien jaar verzorgt. "We vonden het belangrijk dat er verder niets verandert", zegt wethouder Groen, "de schippers worden overgenomen, de vaartijden en het tarief blijven zoals de gemeente die heeft vastgesteld." ODV mag alleen de tarieven jaarlijks indexeren, zoals ook in het openbaar vervoer gebeurt.

Expertise

ODV is ook het bedrijf dat de Hendrikus, de vorige Tielse veerpont, in beheer heeft. Het bedrijf heeft ongeveer 750 werknemers en is gevestigd in Zwijndrecht. Zij opereren landelijk in het exploiteren en onderhouden van veerdiensten. "ODV heeft de know-how in huis", vertelt Jan Strijker, die namens de gemeente het overdrachtstraject mede begeleide, "ODV heeft kennis en inzicht, Tiel heeft die expertise niet. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort zaken en garanderen bijvoorbeeld binnen 24 uur een vervangende pont als dat nodig is." Onderhoud en reparatie zijn vanaf nu ook voor rekening van ODV Maritiem.

Betrouwbaar en veilig

Directeur Arno Hoornweg kreeg van wethouder Groen een sleutel met een echte Flipje-sleutelhanger overhandigd. Hoornweg is blij dat ODV deze klus mag gaan doen. "Het is een mooi schip en wij gaan zorgen voor een betrouwbare en veilige veerverbinding." Het voetveer wordt veel gebruikt door toeristen en Tielse scholieren die aan de andere kant van de Waal wonen.

Voordelig

Gemeente Tiel betaalt ODV Maritiem ieder jaar 163.965 euro voor haar diensten. Het bedrag mag vanaf 2021 geïndexeerd worden. Eerder kwam de gemeente ongeveer hetzelfde bedrag jaarlijks tekort op de exploitatie van de veerdienst. ODV op zijn beurt, koopt de Pomona voor 500.000 euro. Dit is zeer gunstig voor de Gemeente omdat zij, naast voordeel op onderhoud en vervanging, nu ook geen kapitaallasten meer af hoeft te schrijven op de begroting.

Hendrikus

De door ODV gerestaureerde Hendrikus vaart inmiddels in de haven van Antwerpen onder de vlag van een zusteronderneming van ODV. Volgens afspraak komt de Hendrikus te zijner tijd weer terug naar Tiel om als varend monument dienst te doen, naast de waalschokker de Neeltje Jantje in de Tielse Haven.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden