De Tielse Heleen van der Helm bezorgt met veel plezier De Zakengids in haar twee wijken. (Foto: Arno voor de Poorte)
De Tielse Heleen van der Helm bezorgt met veel plezier De Zakengids in haar twee wijken. (Foto: Arno voor de Poorte) (Foto: )

'De Zakengids bezorgen is pure sport'

Zonder bezorgers staat alles stil. Dat geldt ook voor De Zakengids. De Tielse Heleen van der Helm (57) neemt graag haar verantwoordelijkheid voor een correcte aflevering van 'haar' krant. "Als ik het zelf doe, weet ik zeker dat het in mijn twee wijken dik voor elkaar is."

Arno voor de Poorte

Tiel - Het leukste aan het bezorgen van de krant vindt Heleen dat ze lekker buiten is en vrij is om te bepalen hoe en vooral met welke snelheid ze dit doet. "En ik zie direct resultaat. Dat vind ik wel zo prettig. Veel mensen zitten er op te wachten en missen geheid hun weekblad als ze het niet krijgen. Dat geeft me motivatie."

In deze tijd zitten veel mensen, vooral ouderen thuis. Dan vormt zo'n streekkrant als De Zakengids een onmisbaar iets is de opvatting van Heleen. "Ik vind dat de krant binnen ieders bereik zou moeten zijn. Geen idee waarom mensen hier af en toe zo laatdunkend over doen. Iedereen kan een brief of zo in de bus stoppen. Ik doe het met plezier en vaak neurie ik een liedje mee in mijn hoofd."

Heleen klinkt aanzienlijk feller als ze betoogt dat 'iedereen een periode zijn of haar verantwoordelijkheid zou horen nemen om een (streek)krant te gaan bezorgen'. "In mijn beleving zou iedereen daar verantwoording voor moeten nemen. Het is sociaal en een bepaalde manier van sport. Ik zie het ook als een manier om aan fitness te doen. En: het is nog betaald ook", lacht Heleen.

Kranten bezorgen is zeker niet alleen voor jongeren. Als ouderen er denigrerend over doen, krijgen de jongeren geen goed voorbeeld. "Als niemand het goede voorbeeld geeft, wordt het nooit wat. Ik denk dat mensen moeten beseffen dat het heel lastig is voor mensen die geen krant krijgen. Het is in ongeveer anderhalf uur per week opgelost."

Zelf is Heleen het drie jaar geleden gaan doen, omdat ze op haar eigen adres geen krant meer in de brievenbus kreeg. "Toen ben ik zelf de oplossing gaan vormen."

Het bezorgen van de krant draait in geen geval om de speciale dingen die je meemaakt. Heleen vindt het gewoon heel prettig om te doen. "Ik doe het met heel veel plezier. Vaak krijg ik een stukje kaas bij de kaasboer en ik ontmoet iedere keer weer heel veel leuke mensen. Veel meer dan wanneer ik op de bank blijf zitten. Het zijn vooral de kleine dingen die het 'm doen."

Zwaar kan Heleen het ook niet noemen. Voor haar twee wijken neemt ze 600 exemplaren mee in haar fietstassen. "Dat is goed te doen, hoor. Die zijn meestal wel in één keer mee te nemen." De wijken zijn qua omvang overzichtelijk. Een straat of tien per wijk. "Dat is ook prima voor elkaar," vindt Heleen. "Het fijne van De Zakengids is dat ie altijd netjes op tijd is, zodat ik voldoende tijd heb om hem te bezorgen. Voor mij is het echt een hobby geworden, een liefhebberij die maatschappelijk nut heeft. Er is verder niks lastig aan. En zeg nou zelf; zo vaak regent het niet eens in Nederland."

Ook een krant bezorgen? krantjecontantje.nl

Meer berichten