De jonge en ambitieuze pakwerker Jordy Kok uit Ravenswaay tijdens een clash met een aanstormende hond. (Foto: archief Jordy Kok)
De jonge en ambitieuze pakwerker Jordy Kok uit Ravenswaay tijdens een clash met een aanstormende hond. (Foto: archief Jordy Kok) (Foto: )

Jordy Kok kickt van bijtende honden

Jordy Kok (24) uit Ravenswaay heeft zich onlangs bij de acht beste pakwerkers van Nederland geschaard. Daarmee maakt hij een grote kans op deelname aan het komende WK. "Ik ken geen angst en ik geniet van de adrenaline."

Arno voor de Poorte

Ravenswaay - Een pakwerker is een menselijke schakel in het proces om (beveiligings)honden effectief en op heel hoog niveau te trainen. Voor veel mensen is het een sport om hun hond af te richten. Daar is op internationaal een heel programma voor ontwikkeld met heuse wereldkampioenschappen. Jordy Kok is onlangs doorgedrongen tot de beste acht pakwerkers van Nederland. Daarmee maakt hij een reële kans op deelname aan het WK voor pakwerkers.

Jordy vertelt dat hij eruit gepikt is. "Kenners hebben me aan het werk gezien en mij gevraagd of ik me kandidaat wilde stellen. Dat heb ik gedaan. Naast mij hebben er zich nog nog zeven kandidaten verkiesbaar gesteld. Daar blijven er vier van over." Een behoorlijke bliksemcarrière voor iemand die zich pas sinds drie jaar in dat wereldje begeeft. Hij heeft geen idee waar zijn aanleg vandaan komt. Hij zegt daarover dat hij in ieder geval geen angst kent. "Ik vind het vooral leuk om met honden om te gaan. Het is voor mij de cocktail van adrenaline, actie en spektakel. Ik krijg er een kick van."

Licenties

Jordy is als clubpakwerker begonnen. Dat is het 'startniveau'. Met de aangevraagde licentie neem je examens af op je eigen vereniging. Dan acteer je op C-niveau. Om op het B-niveau uit te komen volg je een cursus en vraag je een B-licentie aan. Daar kom je voor in aanmerking als je minimaal één keer per jaar een regionale dag meedraait en tachtig procent van de te behalen punten haalt. Het jaar daarop mag je weer regionaal 'meedraaien'. Scoor je negentig procent en slaag je voor de cursus op dit niveau dan kom je in aanmerking voor de A-licentie. Jordy glundert: "Dan moet je vervolgens nog twee keer laten zien dat je in staat bent om een score van zesennegentig procent te behalen. Dat maakt de weg vrij tot de A-categorie en mag je landelijke en internationale wedstrijden afnemen."

Criteria

Het belangrijkste beoordelingscriterium tijdens de wedstrijden - in de kern is het een jurysport - zit in het gegeven dat een pakwerker met elke hond het zelfde 'rondje moet draaien', zoals Jordy dit samenvat. "Elke hond op hetzelfde niveau testen en toetsen, vraagt conditioneel heel veel van een pakwerker. Bij vermoeidheid moet hij of zij onder alle omstandigheden stabiel blijven. De clash tussen een aanstormende hond en een pakwerker is erg risicovol; voor mij is het de kunst om een hond zo veilig mogelijk op te vangen" Om fit te blijven traint Jordy twee keer per week bij diverse hondenclubs en doet hij aan fitness en conditietraining. Bij veel mensen heerst verwarring over het bijtgedrag van de honden. "Als je ze dat leert, dan worden ze daar juist minder agressief van", stelt Jordy nadrukkelijk. "Een valse hond kweek je door verveling."

Meer berichten