'Dit wordt heel apart en nieuw voor Tiel'


Trots staat Corry voor "haar" kiosk, ze bewondert de sloopwerkzaamheden die een paar uur eerder begonnen zijn
Trots staat Corry voor "haar" kiosk, ze bewondert de sloopwerkzaamheden die een paar uur eerder begonnen zijn (Foto: )

'Dit wordt heel apart en nieuw voor Tiel'

Ze staat al 41 jaar in Tiel aan de Veemarkt met haar Betuwse Oliebollenkraam. En al die tijd al ziet ze de kleine kiosk uit 1952. Na de renovatie wordt het 'haar kiosk'. Corry Op 't Hof uit Rumpt begint er samen met haar man een gebakskraam.

Door Marjon de Lange

Tiel - "Ik heb het altijd al een leuk pandje gevonden, aantrekkelijk voor horeca'', vertelt Corry. ''Toen ik hoorde dat er een bestemming voor gezocht werd heb ik mezelf ervoor aangemeld." Dinsdag 16 juli begon de renovatie van het pandje. De bedoeling is het terug te brengen in de sfeer van hoe het was. De stalen pui wordt gereconstrueerd. Alles wat er in de loop der jaren bijgebouwd en aangebracht is wordt verwijderd. Het hele interieur gaat eruit. "Het interieur moet eerst gesloopt worden, dan kunnen we namelijk pas echt gaan meten en dat is nodig om de vergunning aan te vragen", aldus Veronique Delnee. Zij is de monumentenambtenaar van de gemeente Tiel.

Kwartje

Medewerkers van sloopbedrijf Van den Berg uit Tiel zijn intussen druk in de weer. De houten aanbouwsels verdwijnen. Een sloper toont trots een kwartje dat hij gevonden heeft. "Het pandje is helemaal verpauperd", zegt Corry, "je kan zien dat het al lang leegstaat. Ik kan me nog goed herinneren hoe het vroeger was. Aan de achterkant zaten ramen." Ze heeft gelijk want na het verwijderen van een wand blijkt er voor het eerst sinds jaren weer zicht op de gracht. Corry is heel benieuwd hoe het straks gaat worden. Maar zij niet alleen, er is volop belangstelling. Er zijn veel kijkers en voorbijgangers die vragen stellen. Architect Peter Agterberg maakte de tekeningen. De Vree en Sliepen gaat het pandje herbouwen, onder begeleiding van hun oud-directeur Peter Dikker.

"Het kan alleen maar beter worden, we gaan hier straks alles doen op het gebied van warm en koud gebak. Het wordt heel apart allemaal en nieuw voor Tiel. Een soort 'Churros & More' met ook limonades, ijs en coffee-to-go. Het wordt een dagzaak. Maandag gesloten. Wellicht willen we er later een terras bij maken, maar beslist zonder alcohol. Daar zit Tiel helemaal niet op te wachten. En voor het gebak gebruiken we natuurlijk fruit. Je moet denken aan het gebak op olie-basis, net zoals appelbeignets in de oliebollenkraam, maar dan ook met ander fruit, zoals kersenbeignets. Ik heb alle apparatuur voor mijn nieuwe keuken al uitgezocht, zoals een oven, de vitrine, de koeling en de vriezer.''

Oliebollen

De openingsdatum is nog niet bekend. "Dat hangt van de bouw af en van de vergunningen", stelt Corry. Wellicht pas einde van het jaar of zelfs na de kerst. Het is overigens niet zo dat Tiel nu de traditionele oliebollenkraam aan de overzijde van de kiosk moet missen.

Die komt jaarlijks gewoon terug volgens Corry. "Ik sta hier al vanaf 1978, van 15 november tot en met 31 december ieder jaar. Dat is mijn vaste periode. De kiosk wordt iets heel anders dan de oliebollenkraam."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden